Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Μητσοτάκης ζητά εκλογές και βλέπει νίκη, ποντάροντας μόνο στα λάθη του Τσίπρα

Ο Μητσοτάκης ζητά εκλογές και βλέπει νίκη, ποντάροντας μόνο στα λάθη του Τσίπρα
Πειστικό και εναλλακτικό πολιτικό αφήγημα αναζητά η ΝΔ
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Με το επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η χειρότερη που έχει δει ο τόπος μετά τη Μεταπολίτευση.
Εκτίμησε μάλιστα ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.
Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η τοποθέτηση αυτή αντανακλά πραγματικά το πώς αναλύει η ΝΔ τις πολιτικές εξελίξεις ή αν αποτελεί μια στρατηγική κίνηση του προέδρου της ΝΔ για να συσπειρώσει τους βουλευτές του.
Η βεβαιότητα που διατυπώνει ο κ.Μητσοτάκης εδράζεται κυρίως σε δύο επιχειρήματα.
Πρώτον, τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δίνουν πρώτη και με διαφορά τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια που νιώθει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, το οποίο πιστεύει ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν τους επόμενους μήνες τόσο στην οικονομία όσο και στην τσέπη τους.
Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός και πλησιάζει το φθινόπωρο, τόσο εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και τόσο θα αυξάνεται η λαϊκή κατακραυγή εναντίον της.
Με λίγα λόγια ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ εμφανίζονται βέβαιοι για την επικράτηση τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ποντάροντας όμως σε γεγονότα και παραδοχές που δεν καθορίζουν οι ίδιοι.
Μια και η ΝΔ αδυνατεί – τουλάχιστον προς το παρόν – να παρουσιάσει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα για το τι πραγματικά θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών από την έλευση της στην εξουσία.
Η πρόσφατη δήλωση βουλευτή της ΝΔ σε σχετικό ερώτημα ότι η ειδοποιός διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια» στερείται οποιουδήποτε σχολίου
Η ΝΔ δεν έχει πείσει ότι μπορεί να αρθρώσει και κυρίως να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό από αυτό της κυβέρνησης πρόγραμμα.
Η μόνιμη ρήση περί της αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων, ιδίως όταν αυτές δεν διευκρινίζονται, δεν αποτελεί κάποιο ισχυρό επιχείρημα.
Ο κ.Μητσοτάκης δηλώνει βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ, αλλά επί της ουσίας δεν πράττει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αντίθετα, περιμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης για να αντεπιτεθεί και τη δυσαρέσκεια των πολιτών για να επιτεθεί.
Και όλα αυτά, όταν η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πλέον πως ανατροπές και ριζικές αλλαγές δεν πρόκειται να έρθουν στην ακολουθούμενη πολιτική, όσο οι δανειστές επιμένουν στην ίδια συνταγή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και το γενικότερο αίσθημα που επικρατεί σήμερα, η ΝΔ θεωρείται ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών.
Πρόκειται όμως για μια βεβαιότητα που κάθε άλλο παρά σε σταθερές παραδοχές στηρίζεται.
Όσο ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, τόσο θα αιωρείται και η βεβαιότητα της επικράτησης τους στις επόμενες εκλογές.
Και τόσο θα συντηρείται, όσο απίθανο και αν ακούγεται, το καταστροφικό σενάριο της ήττας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης