Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H Ευρώπη υψώνει φράκτες αλλά δεν μπορεί να σταματήσει την τρομοκρατία - Όσο περιχαρακώνεται, τόσο θα απειλείται

tags :
H Ευρώπη υψώνει φράκτες αλλά δεν μπορεί να σταματήσει την τρομοκρατία - Όσο περιχαρακώνεται, τόσο θα απειλείται
Η ενίσχυση των ακραίων φωνών, η αντιισλαμική υστερία και η περιχαράκωση της Ε.Ε., δείχνει να την οδηγεί σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή
Η Ευρώπη υψώνει φράκτες και υποκύπτει στις ακραίες φωνές, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει την πιο ύπουλη απειλή της ιστορίας της: την ισλαμική τρομοκρατία.
Το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, σε συνδυασμό με το μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, οδήγησε τις χώρες της Ε.Ε. σε μια πολιτική περιχαράκωσης απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως τους τελευταίους 12 μήνες.
Λίγους μήνες μετά, αποδεικνύεται με το νέο μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας, ότι παρά τα κλειστά σύνορα και την καταπάτηση της Συνθήκης Σένγκεν, η τρομοκρατική απειλή είναι παρούσα.
Παράλληλα, το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος συρρικνώνεται εδαφικά σε Συρία και Ιράκ, μετά τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού, δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί η τρομοκρατική απειλή για την Ευρώπη.
Όλες οι επιθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες επί ευρωπαϊκού εδάφους (Γαλλία και Βέλγιο), είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Οι δράστες ήταν Βέλγοι ή Γάλλοι πολίτες, μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, οι οποίοι έχουν ριζοσπαστοποιηθεί εντός ευρωπαϊκού εδάφους, στα γκέτο και τις περιθωριοποιημένες γειτονιές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, πολύ πριν γιγαντωθεί ο ISIS.
Βέβαια, η εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους αποτέλεσε το κατάλληλο έδαφος για να βρει έκφραση αυτή η ριζοσπαστικοποίηση.
'Οσοι φράκτες και αν υψωθούν, όσους στρατιώτες και αν βγάλει στους δρόμους ο πρόεδρος Hollande, όσα μέτρα καταστολής και αν εφαρμοστούν, δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τους τρομοκράτες.
Η απειλή είναι εσωτερική και βρίσκεται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο bankingnews.gr, η λύση δεν είναι εύκολη, ούτε μονοδιάστατη, καθώς τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα και δεν εξαντλούνται στα γεγονότα των τελευταίων μηνών. 
Ωστόσο η ενίσχυση των ακραίων φωνών, η αντιισλαμική υστερία και η περιχαράκωση της Ε.Ε., δείχνει να την οδηγεί σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
Το μακελειό στη Νίκαια αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» για τις ακραίες εθνικιστικές φωνές στην Ευρώπη, την ώρα που βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις. 
Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο, δηλαδή μόλις λίγους μήνες μετά το σοκ του Brexit,  θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό και ο επαναληπτικός β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, με τον κίνδυνο εκλογής του ακροδεξιού υποψηφίου να ελλοχεύει.
Στην Ιταλία θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το οποίο δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, την ώρα που ενισχύεται το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Bebe Grillo.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικοιύ, ήδη το επιτελείο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Donald Trump, σπεύδει να χρησιμοποιήσει την επίθεση προς επίρρωση των ακραίων θέσεών του κατά των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ...

*Η φωτογραφία απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι, θύμα της επίθεσης στη Νίκαια, να κείτεται νεκρό δίπλα στην κούκλα του. Πηγή: Reuters/ Eric Gaillard


Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης