Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το τυφλό χτύπημα στη Νίκαια, η ασταθής Τουρκία του Ερντογάν και οι ευθύνες Τσίπρα – Μητσοτάκη

Το τυφλό χτύπημα στη Νίκαια, η ασταθής Τουρκία του Ερντογάν και οι ευθύνες Τσίπρα – Μητσοτάκη
Οι συνθήκες απαιτούν να μπει τέλος σε μικροκομματικές λογικές και στρατηγικές
Τα όσα εκτυλίσσονται από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης αρχικά με το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας και κατόπιν με το αποτυχημένο πραξικόπημα ανατροπής του Ερντογάν, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Πλέον σταθερές και βεβαιότητες δεν υπάρχουν.
Ειδικά η περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Πραγματικά ποιος μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά και στα μάτια του το βράδυ της Παρασκευής, όταν άκουγε για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία;
Όχι μόνο γιατί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα είναι είδος προς εξαφάνιση εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά και γιατί φαινόταν αδύνατο (όπως και αποδείχθηκε) να τα βάλει κανείς με τον απόλυτο κυρίαρχο της Τουρκίας, τον «σουλτάνο» Ερντογάν.
Και όλα αυτά την ώρα που όλοι προσπαθούσαν να χωνέψουν το μακελειό στη Νίκαια στη Γαλλία και κυρίως ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα, δεν χρειάζεται να διαθέτουν έξυπνες βόμβες και τελευταίας τεχνολογίας όπλα για να γίνουν πολύνεκρα και αιματηρά, αλλά τα πιο απλά μέσα (φορτηγό) και αποφασισμένους «βομβιστές αυτοκτονίας».
Η ευρύτερη γειτονιά μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου περίοδο αστάθειας και έλλειψης μιας οιασδήποτε σχετικής προβλεψιμότητας για το μέλλον.
Το «σπίτι» μας, η ΕΕ τελεί υπό διαρκή τρομοκρατική απειλή και εμφανίζεται ίσως πιο πολιτικά αποδυναμωμένη από ποτέ μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, την ώρα που δοκιμάζεται η συνοχή και οι αξίες της λόγω της οικονομικής κρίσης, της λιτότητας και του προσφυγικού.
Η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία της Τουρκίας μπορεί να απότρεψε τα χειρότερα υπό την έννοια ότι κανείς δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει τι θα έφερνε μια χούφτα στρατιωτικών στην επόμενη ημέρα της χώρας και στα ανοιχτά καυτά ζητήματα που μας αφορούν (π.χ. προσφυγικό, Κυπριακό, Αιγαίο), αλλά είναι προφανές πως η αστάθεια θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμα.
Την ώρα που η γειτονιά μας «καίγεται» η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να προβάλλει ως ένα σημείο σταθερότητας και ασφάλειας, το οποίο παράλληλα είναι εκτός του «κάδρου» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Και αυτό ακριβώς το αίσθημα ασφαλείας είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί.
Όχι μόνο για την ομαλή καθημερινότητα της κοινωνίας μας αλλά και ευρύτερα για την οικονομία και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να διασφαλίσουν αυτήν την εικόνα και να την ενισχύσουν.
Πρέπει να βρουν τρόπους επικοινωνίας και συνεννόησης σε οτιδήποτε διατηρεί την χώρα σε σταθερή τροχιά.
Η έξοδος από τα μνημόνια και η οικονομική – και συνάμα πολιτική – «ανεξαρτησία» είναι επιτακτική ανάγκη το συντομότερο δυνατό.
Το αίτημα που διατυπώνει η ΝΔ για πρόωρες εκλογές είναι εκτός λογικής και παντελώς ανεύθυνο εάν γίνεται μόνο και μόνο για εσωκομματικούς λόγους.
Διότι διατηρεί μια αβεβαιότητα που μόνο επιζήμια είναι.
Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα μπρος πίσω, τις υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα και να πορευτεί με αποφασιστικότητα και σχέδιο μπροστά.
Άλλωστε η αρχική «αλαζονεία» και έπαρση από τις δύο συνεχόμενες εκλογικές νίκες έχει προ πολλού εξαϋλωθεί.
Είναι η ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει πραγματικά να σοβαρευτούν.
Τους το επιβάλλουν οι συνθήκες, οι οποίες αποτελούν το πιο ηχηρό «καμπανάκι» για να εγκαταλείψουν την όποια μικροκομματική λογική και στρατηγική τους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης