Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ώρα της κρίσης για τον εκλογικό νόμο – Προς πολιτική … ήττα βαίνει η κυβέρνηση, ανέφικτοι οι 200 ψήφοι

Ώρα της κρίσης για τον εκλογικό νόμο – Προς πολιτική … ήττα βαίνει η κυβέρνηση, ανέφικτοι οι 200 ψήφοι
Αδιάφορη η πολιτική αντιπαράθεση υπό τη σκιά των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων
Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια της Γαλλίας και του πογκρόμ των διαφωνούντων στην Τουρκία κατόπιν του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, αρχίζει από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ένα «καυτό» τριήμερο πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο.
Με τις εξελίξεις στο διεθνή πεδίο να είναι καταιγιστικές και δύσκολα προβλέψιμες για το άμεσο μέλλον, το εγχώριο πολιτικό σύστημα αναμένεται να αναλωθεί εκ νέου σε μια αντιπαράθεση με έντονα για ακόμα μια φορά τα χαρακτηριστικά του πολιτικού εντυπωσιασμού.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης – ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι – ότι η απλή αναλογική φέρνει πολιτική παραλυσία και ακυβερνησία και να επισημάνει ότι έχει έρθει η ώρα που το πολιτικό σύστημα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να στραφεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης θα στηλιτεύσει την κυβερνητική πρόταση υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο που θέλει η χώρα είναι η ακυβερνησία και η αστάθεια και εν τέλει θα απορρίψει τον εκλογικό νόμο με το επιχείρημα ότι μόνος στόχος αυτών των αλλαγών είναι να εξυπηρετήσει τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με το νόμο αυτό να διαχειριστεί την επικείμενη ήττα της στις επόμενες εκλογές.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα τα δώσουν όλα έτσι ώστε την ύστατη στιγμή να αλλάξουν στάση η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι.
Κάτι όμως που δεν φαίνεται διόλου πιθανό καθώς συν τοις άλλοις τυχόν συναίνεση στην κυβερνητική πρόταση, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων.
Συνεπώς και δεδομένου ότι ΝΔ (75 βουλευτές), Δημοκρατική Συμπαράταξη (15, δεν υπολογίζεται ο Θ.Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα ψηφίσει υπέρ), Ποτάμι (10 βουλευτές) και οι 3 από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές (μόνο ο Ν. Νικολόπουλος θα υπερψηφίσει) θα καταψηφίσουν, τότε γίνεται φανερό πως οι 200 ψήφοι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Συνεπώς, το «ταβάνι» για την κυβερνητική πρόταση είναι οι 197 ψήφοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα ψηφίσουν υπέρ των αλλαγών, κάτι που μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο στόχος της κυβέρνησης να επιτύχει την πολιτική απομόνωση της ΝΔ με το σκεπτικό ότι αυτή θα ήταν η μόνη που δεν θα συναινούσε στις αλλαγές του εκλογικού νόμου αποτυγχάνει παταγωδώς.
Μια και τα μόνα «οφέλη» της είναι οι 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, ο κ.Θεοχαρόπουλος και ο κ.Νικολόπουλος.
Εξίσου αποτυχημένη θα είναι και η «κρυφή» επιδίωξη να δημιουργηθεί ρήγμα στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς αποδεικνύεται ότι από αυτή τη συζήτηση, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες βγαίνουν ενωμένες, με το επιχείρημα περί δημιουργίας μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς να ενισχύεται.
Αυτό ωστόσο που είναι το πιο εντυπωσιακό, είναι το πόσο εκτός πραγματικότητας, αδιάφορη ή καλύτερα «μικρή» είναι η επικείμενη νέα πολιτική αντιπαράθεση απέναντι στα όσα ραγδαία νέα δεδομένα δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον, και συγκεκριμένα στη γειτονιά μας.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης