Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Moscovici και τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων Τσίπρα, Μητσοτάκη

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Moscovici και τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων Τσίπρα, Μητσοτάκη
Μονόδρομος για όλους η επιτυχία του προγράμματος
Η επίσκεψη του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Pierre Moscovici έστειλε μερικά ξεκάθαρα μηνύματα προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.
Ο Moscovici ζήτησε να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί και να υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπει η συμφωνία.
Για αυτό επεσήμανε την ανάγκη να διευθετηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα τόσο τα εκκρεμή ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης (νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων, «κόκκινα δάνεια») όσο και τα της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, αναπτυξιακή στρατηγική), πέρα από ενδοιασμούς και αντιδράσεις.
Όσον αφορά το αίτημα της κυβέρνησης, (που είναι και πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης), για χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, ο Επίτροπος ήταν κατηγορηματικός.
Όπως είπε, δεν είναι της παρούσης, μια και όπως τόνισε, εδώ και έναν χρόνο έχει συζητηθεί τι πρέπει να γίνει για να πετύχει το πρόγραμμα.
Μάλιστα ο Moscovici προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα.
Ζήτησε από την αντιπολίτευση να συναινέσει στις επικείμενες αλλαγές, αναφέροντας πως όσο πιο ενωμένη είναι η Ελλάδα στο εσωτερικό της, τόσο θα αποκαταστήσει περισσότερο την εμπιστοσύνη στο εξωτερικό.
Τόνισε ότι για να μπορέσει να επανακάμψει η χώρα αναγκαία προϋπόθεση είναι η πολιτική ενότητα στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση.
Επεσήμανε δε ότι είναι ώρα στρατηγικών επιλογών, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ελπίζει άλλο πλέον σε έξωθεν βοήθεια, αν η ίδια δεν βοηθήσει τον εαυτό της.
Μάλιστα, το γεγονός ότι εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, αναφέροντας πως πολύ λίγες κυβερνήσεις έκαναν τόσες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, στερεί ένα ακόμα επιχείρημα από την κριτική της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος διαρκώς τονίζει την ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για να επιστρέψει η ανάπτυξη και να έρθουν οι επενδύσεις.
Τα όσα είπε ο Επίτροπος, έχουν γίνει εν πολλοίς συνείδηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Μόνη – διαθέσιμη - «συνταγή» για την έξοδο από την κρίση είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δανειστές, οι οποίοι – καλώς ή κακώς – έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Όσο πιο γρήγορα και πιο επιτυχημένα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, τόσο πιο σύντομα θεωρείται πως θα διαμορφωθούν θετικές προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία.
Παρά τις όποιες αστοχίες, αδικίες, είναι σαφές πως η επιτυχία του προγράμματος αυτού είναι μονόδρομος.
Όχι για την κυβέρνηση αλλά για την ίδια την χώρα.
Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα και ο P. Moscovici.
Και πρέπει να το λάβει ξεκάθαρα υπόψη της όχι μόνο η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να τρέξει - χωρίς δάκρυα στα μάτια – τα όσα έχει συμφωνήσει, αλλά και η αντιπολίτευση, μια και ούτως ή άλλως η δική της συνταγή ούτε πολύ διαφορετική είναι από αυτήν που εφαρμόζεται ούτε οι δανειστές αφήνουν πολύ χώρο για εναλλακτικές προτάσεις.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης