Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κλείνει εσωκομματικά μέτωπα με το βλέμμα στο φθινόπωρο … και στην κάλπη ο Μητσοτάκης

Κλείνει εσωκομματικά μέτωπα με το βλέμμα στο φθινόπωρο … και στην κάλπη ο Μητσοτάκης
Επιβεβλημένη η συνάντηση με Μεϊμαράκη
Η χθεσινή πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη σχεδόν έξι μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου του κόμματος, ήταν επιβεβλημένη.
Κυρίως γιατί η ΝΔ έχει μπροστά της κρίσιμες «αναμετρήσεις» με την κυβέρνηση και δεν μπορεί να πορεύεται έχοντας ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της.
Ένα τέτοιου είδους μέτωπο ήταν και η περίπτωση του κ.Μεϊμαράκη, ο οποίος πέρα από τη δυσαρέσκεια του για το ότι δεν είχε συναντηθεί από τον Ιανουάριο με τον κ.Μητσοτάκη, πρόσφατα είχε εκφράσει τη διαφωνία του σε κεντρικές επιλογές του προέδρου της ΝΔ (π.χ. για το θέμα της απευθείας εκλογής ΠτΔ από το λαό).
Είναι σαφές πως ενόψει της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και του αιτήματος της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015, η ΝΔ θέλει να στείλει μήνυμα ότι πορεύεται με ενιαία φωνή, ενωμένη και κυρίως συσπειρωμένη.
Καθώς και ότι στη μάχη με την «χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση» όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ, κανένα στέλεχος, και ειδικά έμπειρο, δεν μπορεί να μείνει εκτός αυτής της συλλογικής προσπάθειας.
Πρόκειται για μια μάχη όμως που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στα θερινά τμήματα της Βουλής, αλλά μάλλον οδεύει προς κορύφωση εντός του φθινοπώρου.
Τότε δηλαδή που ο κ.Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση του κόμματος του.
Και σε αυτήν ποντάρει πάρα πολλά.
Μια και από αυτήν θα κριθεί κατά πόσο διαθέτει μια πολιτική πρόταση που είναι αφενός εναλλακτική από αυτή της κυβέρνησης και αφετέρου ρεαλιστική και εφαρμόσιμη κατά τις «επιταγές» των δανειστών.
Πρόκειται για το αφήγημα, το οποίο είτε θα τον εκτοξεύσει πολιτικά και θα κάνει την εκτίμηση περί επικράτησης του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές βεβαιότητα είτε δεν θα πείσει ότι μπορεί να φέρει κάτι διαφορετικό, διατηρώντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – ακόμα και τα χειρότερα για τον ίδιο και τη ΝΔ - στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το διακύβευμα λοιπόν για τον κ.Μητσοτάκη είναι τεράστιο, μια και τους επόμενους μήνες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό του μέλλον.
Αν μάλιστα κρίνει κανείς ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα, ανάμεσα στις επιλογές που θα έχει ο κ.Μητσοτάκης, είναι να προχωρήσει και στην ανανέωση στο εσωτερικό του κόμματος, έτσι ώστε το σχήμα του να γίνει πιο δυναμικό, πιο μαχητικό και κυρίως να εκπροσωπεί την κυρίαρχη άποψη της ΝΔ περί της ανάγκης να απευθυνθεί σε ολοένα και μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Πρόκειται για κινήσεις ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για την επόμενη ημέρα της ΝΔ και για τη βασική της επιδίωξη να αναλάβει την εξουσία.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης