Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πρώτη πολιτική ήττα Τσίπρα στη Βουλή ίσως δεν είναι και τόσο αρνητική για το ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη πολιτική ήττα Τσίπρα στη Βουλή ίσως δεν είναι και τόσο αρνητική για το ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά εν τέλει μπορεί να βγει και κερδισμένη…
Παρά τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο εκλογικός νόμος πέρασε χωρίς ωστόσο τις 200 ψήφους που θα του επέτρεπαν να τεθεί σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν η επόμενη κυβέρνηση εξασφαλίσει τέτοιου είδους πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να περάσει από τη Βουλή νόμο για την κατάργηση του.
Με λίγα λόγια το εγχώριο πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε για ακόμα μια φορά να συμφωνήσει επί του πλαισίου, βάσει του οποίου καλείται να λειτουργήσει.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως «πολιτική ήττα» για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι εξαρχής είχαν βάλει στόχο τις 200 ψήφους, ποντάροντας στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως του Ποταμιού και επιδιώκοντας την «απομόνωση» της ΝΔ ως της μόνης πολιτικής δύναμης που δεν θα ψήφιζε την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε κανέναν από τους παραπάνω στόχους της.
Μια και αυτό που «κέρδισε» ήταν οι 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων (η οποία διαμηνύει ωστόσο πως δεν πρόκειται να παράσχει την οποιαδήποτε στήριξη στην κυβέρνηση), την ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου και του Θ.Θεοχαρόπουλου (διαφοροποίηση όμως που δεν προκάλεσε κανένα ρήγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη) καθώς και την ψήφο του ΚΚΕ για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών.
Αντιθέτως η ΝΔ μπορεί να υποστηρίξει ότι πέτυχε μια νίκη κατά της ακυβερνησίας και της πολιτικής παράλυσης, αλλά το θετικό για αυτήν είναι ότι διατηρείται το κατά τα άλλα απαράδεκτο bonus των 50 εδρών.
Το οποίο, και σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση – όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις – θα της δώσει την ευκαιρία να παίξει το πολιτικό παιχνίδι με βάση τους δικούς της όρους.
Παρόλο αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει και τόσο χαμένος από τη διατήρηση του bonus.
Η διατήρηση του ευνοεί μεν το πρώτο κόμμα στο σχηματισμό κυβέρνησης αλλά επιτρέπει και στο δεύτερο κόμμα να διατηρήσει δυνάμεις.
Κάτι που στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα εξέλθει μιας εξαιρετικά δύσκολης, αν όχι «τραυματικής» διακυβέρνησης.
Εφόσον το επικρατέστερο σενάριο επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, δηλαδή η ΝΔ αναδειχθεί πρώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κρατήσει ψηφοφόρους, οι οποίοι ενδεχομένως θα θελήσουν – για τους δικούς τους λόγους - να ανακόψουν τη δυναμική της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη.
Ψηφοφόροι που ενδεχομένως με την απλή αναλογική, να υιοθετούσαν μια πιο χαλαρή διάθεση και να στρέφονταν σε διάφορα αριστερά κόμματα ποντάροντας στο σενάριο των συνεργασιών, είναι πιθανότερο τώρα να συσπειρωθούν και να επιλέξουν ένα μεγάλο κόμμα ως αντίπαλο δέος στο πρώτο κόμμα.
Πρόκειται για τη διατήρηση μιας μορφής δικομματισμού που λογικά θα έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στα μικρότερα κόμματα.
Υπό αυτήν την ανάγνωση, η πρώτη «πολιτική ήττα» της κυβέρνησης Τσίπρα στη Βουλή ίσως δεν αποδειχθεί και τόσο αρνητική για τον ίδιο και το κόμμα του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης