Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο μετά την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο

Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο μετά την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο
«Ανοίγματα», διευρύνσεις και επικείμενες συνεργασίες
Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο και η στάση που τήρησαν τα κόμματα αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής για το πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Μια πρόγευση έδωσε σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Αλ .Φλαμπουράρης, ο οποίος αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία τόσο με τη ΔΗΜΑΡ όσο και με την Ένωση Κεντρώων, διευκρινίζοντας πάντως πως τέτοιου είδους συζητήσεις δεν έχουν γίνει.
Πρόκειται για μια εκτίμηση που αναμφίβολα προκύπτει και από τη στάση που τήρησε τόσο η Ένωση Κεντρώων όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ (και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), Θ. Θεοχαρόπουλος κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου.
Πάντως και οι δύο – τόσο ο κ.Θεοχαρόπουλος όσο και ο κ.Λεβέντης – απέκλεισαν κάθε είδους συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και «ψήφο» προς την κυβέρνηση.
Και αν ο κ.Θεοχαρόπουλος εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αφήσει την κοινή πορεία ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) – Ποταμιού που τείνει να διαμορφωθεί, μάλλον δεν ισχύει το ίδιο και για την Ένωση Κεντρώων.
Άλλωστε ο κ.Λεβέντης ήταν εξαιρετικά μαχητικός και επικριτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι τόσο ενόψει όσο και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή ενώ αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχει μιλήσει θερμά για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Ενόψει μάλιστα του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το «άνοιγμα» του Τσίπρα δεν θα προβλέπει και διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πέρα από τη διεύρυνση σε πρόσωπα.
Ιδιαίτερα όταν τα μηνύματα από τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς είναι μάλλον αρνητικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Ποτάμι φαίνεται ότι τελικά θα καταφέρουν να συμπορευτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιδιώκοντας να καταστούν εκείνη η πολιτική δύναμη που θα μπει «σφήνα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Η ΝΔ, με τη διατήρηση του bonus και τις δημοσκοπήσεις να την δείχνουν πρώτη, είναι αυτή που πορεύεται μόνη να σηκώνει στα ύψη την αντιπολιτευτική ρητορική, ποντάροντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι η νικήτρια των εκλογών.
ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν «υπολογίζονται» στις πολιτικές διεργασίες.
Συνεπώς, το σκηνικό μοιάζει κάπως να ξεκαθαρίζει.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί να επιχειρήσει – ενόψει ανασχηματισμού - μια διεύρυνση της κυβερνητικής της πλειοψηφίας, κοιτώντας κυρίως και μόνο στην Ένωση Κεντρώων.
Η ΝΔ θα διατηρήσει στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ευελπιστώντας ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση η ευκαιρία δεν θα χαθεί και ότι θα είναι εκείνη που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έκαναν ένα ακόμα βήμα πιο κοντά προς την κοινή πορεία, και προς μια ενιαία πολιτική δύναμη, η οποία θα είναι ικανή αν όχι να κάνει την έκπληξη στις επόμενες εκλογές, τουλάχιστον να αποκτήσει τη δυναμική που θα την καταστήσει ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης