Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πρώτο βήμα για ευρείες συναινέσεις η συνταγματική αναθεώρηση – Ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις

Πρώτο βήμα για ευρείες συναινέσεις η συνταγματική αναθεώρηση – Ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις
Αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να κινηθεί στην επόμενη ημέρα χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες
Η παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση εγκαινιάζει μια μακρά περίοδο δημόσιου διαλόγου, στην οποία είναι απαραίτητο να ανταποκριθούν με ανοιχτό και γόνιμο τρόπο όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Είναι αναγκαίο ο διάλογος αυτός να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί στα κρίσιμα ζητήματα (έστω και αν αυτά είναι θεσμικά και δεν αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα) να παραμερίσει διαφορές και διαφωνίες και να συμφωνήσει σε μερικές βασικές παραδοχές.
Παραδοχές που θα πηγαίνουν τόσο το εγχώριο πολιτικό σύστημα όσο και την χώρα ένα βήμα προς τα εμπρός.
Αν και ο εκλογικός νόμος δεν πέρασε με τις 200 ψήφους που επιθυμούσε η κυβέρνηση, είναι προφανές πως η ώρα των συναινέσεων και των συνεργασιών έχει έρθει προ πολλού.
Όπως και ότι προ πολλού ανήκει στο παρελθόν η άγονη πολιτική αντιπαράθεση και η πολιτική ρητορική που αναλώνεται σε εντυπωσιασμούς και μικροκομματικές στρατηγικές με μοναδικό διακύβευμα και στόχο την κατάκτηση της εξουσίας.
Πρόκειται για μια διαπίστωση, για μια ανάγκη που την επιβάλλει ξεκάθαρα η πραγματικότητα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η κοινωνία – στο οικονομικό σκέλος - είναι τεράστια.
Ο λογαριασμός που πληρώνεται από πολίτες ήδη εξαντλημένους είναι εξαιρετικά βαρύς.
Η καθημερινότητα για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας τείνει να γίνει αβάσταχτη, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής υπό τις παρούσες πολιτικό-οικονομικές συνθήκες, από αυτό που έχει συμφωνηθεί και εφαρμόζεται.
Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση της τρομοκρατίας και η ευρύτερη αστάθεια και ανασφάλεια στη γειτονιά μας απαιτούν εγρήγορση, σοβαρότητα και σχέδιο.
Παράλληλα, η μόνη «σταθερά» μας, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει επικίνδυνα και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα του είναι τεράστιες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στους πολίτες να βρουν ένα κατ’ελάχιστο πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας.
Θα είναι μια κίνηση αλλαγής και ωριμότητας, την οποία την έχουν ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μια και καμιά τους δεν μπορεί να επιχαίρει για την εικόνα και το προφίλ που περνά στην κοινωνία, για την «αποδοχή» και τη διείσδυση της στους πολίτες.
Είναι η ώρα που το βήμα των συναινέσεων πρέπει επιτέλους να γίνει πιο αποφασιστικά και πιο συγκροτημένα.
Η συζήτηση και η πορεία προς τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης