Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η νέα Μεταπολίτευση περνά μέσα από το μνημόνιο – Ας το αντιληφθούν εγκαίρως κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Η νέα Μεταπολίτευση περνά μέσα από το μνημόνιο – Ας το αντιληφθούν εγκαίρως κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Άκρως αναγκαία η επιτυχής εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές
Ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για την ανάγκη να η χώρα να αλλάξει σελίδα, να περάσει στη Νέα Μεταπολίτευση, στη νέα Ελλάδα του 2021.
Ορθά ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από αλλαγή, από μια ευρεία πολιτική, κοινωνική, οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση, από ένα νέο όραμα.
Τα όσα συνέβησαν τα χρόνια του μνημονίου ήταν ένα γερό χαστούκι για όλους.
Όχι μόνο για το «βαριά πληγωμένο» και εν πολλοίς απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, στο οποίο αποδίδεται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κατάρρευση, αλλά και για την χρεοκοπημένη – και πολιτισμικά – κοινωνία.
Αλλά το μνημόνιο τους στοιχειώνει όλους ακόμα.
Παρά την όποια απογοήτευση από ανεκπλήρωτες πολιτικές υποσχέσεις και παρά τη δυσαρέσκεια για τους φόρους και τις επιβαρύνσεις, σήμερα όλοι γνωρίζουν – ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν από το 2010 – ότι η μόνη ρεαλιστική «συνταγή» που υπάρχει προκειμένου η χώρα, όντας στην ΕΕ, να βγει από την κρίση και να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους δανειστές.
Μια και από αυτή τη συμφωνία – παρουσιάζεται από τους Ευρωπαίους ως η τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα – είναι που μπορούν να εισρεύσουν χρήματα στην οικονομία και να δοθούν ευκαιρίες τόσο για την αύξηση της απασχόλησης, για την προσέλκυση επενδύσεων, για την αύξηση του εθνικού πλούτου.
Προϋποθέσεις πλέον απολύτως απαραίτητες για να καταφέρει η χώρα να κάνει το βήμα προς τα εμπρός και να αφήσει πίσω της όχι μόνο τις δυσκολίες της τελευταίας εξαετίας αλλά και τα κακώς κείμενα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Όσο πιο επιτυχημένα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία (με τις όποιες διορθώσεις και βελτιώσεις κρίνονται απαραίτητες), τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες είναι να ξεφύγει η χώρα από τη μιζέρια της, να βελτιώσει την καθημερινότητα της και εν τέλει να πορευτεί σε ένα δρόμο, προς τη νέα Μεταπολίτευση και την Ελλάδα του 2021 που οραματίζεται ο πρωθυπουργός.
Και μπορεί η διαπίστωση αυτή να μην κάθεται καλά στα αυτιά - ακόμα και υπουργών -, αλλά τα «χαϊδολογήματα» και το φλερτ με τις ψευδαισθήσεις ανήκουν στο παρελθόν.
Η πορεία προς την Ελλάδα του 2021 περνά μέσα από μια σκληρή πραγματικότητα που δεν χωρά ούτε βήματα προς τα πίσω, ούτε μικροκομματισμούς, ούτε ανέξοδη πολιτική ρητορική και υποσχεσιολογία.
Είναι η στιγμή που σε αυτήν την πορεία πρέπει να χωρέσουν συναινέσεις, συνεργασίες και συνεννόηση.
Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης