Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από φθινόπωρο αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για Τσίπρα, Μητσοτάκη

Από φθινόπωρο αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για Τσίπρα, Μητσοτάκη
Στερεύουν τα περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς και εντυπωσιασμούς
Παρά τους υψηλούς τόνους μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, απορρίφθηκε.
Με αυτήν ολοκληρώθηκε και ένας κύκλος σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης που κορυφώθηκε με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή και συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Από τις «κόντρες» αυτές ελάχιστα οι πολίτες έγιναν σοφότεροι.
Ο εκλογικός νόμος πέρασε με 179 ψήφους και όχι με 200 όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση και άρα οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές (εκτός και αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και συγκεντρώσει την απαιτούμενη ψηφοφορία για να τον ακυρώσει).
Η συνταγματική αναθεώρηση θα κρατήσει σε βάθος χρόνου καθώς προβλέπεται μια μακρά διαδικασία συζητήσεων και διαλόγου, αν και ήδη οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες επί της κυβερνητικής πρότασης.
Η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα και τους χειρισμούς της το πρώτο εξάμηνο του 2015 που έφερε το τρίτο μνημόνιο, συγκέντρωσε μόλις 96 «Ναι» και η όποια δυναμική της εξαντλήθηκε στη δέσμευση του κ.Μητσοτάκη ότι θα την επαναφέρει μόλις γίνει κυβέρνηση.
Επί της ουσίας λοιπόν κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλων αυτών των πρωτοβουλιών και των αντιπαραθέσεων ήταν ο πολιτικός εντυπωσιασμός.
Το μόνο που μπορεί να κρατήσει κανείς είναι ότι ξεκαθάρισαν οι ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρήκε υποστηρικτή στις θέσεις της την Ένωση Κεντρώων, ενώ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι φέρονται να διαμορφώνουν ένα κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης.
Εξελίξεις που μπορεί να έχουν τη σημασία τους ενόψει των δύσκολων ημερών που έρχονται από τον Σεπτέμβριο.
Μια και η πίεση απέναντι στην κυβέρνηση αναμένεται να κορυφωθεί αφενός γιατί ο «λογαριασμός» των φορολογικών μέτρων θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αφετέρου διότι θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμα μέτρα, όπως είναι π.χ. τα εργασιακά.
Τότε είναι που θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υπό έλεγχο την κατάσταση, ότι παρά τις νέες διαπραγματεύσεις η συμφωνία εφαρμόζεται κανονικά, ότι το πρόγραμμα της δουλεύει και αποδίδει και ότι εν τέλει διαγράφεται μια ελπίδα για το μέλλον.
Υπό πίεση όμως θα βρίσκεται και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει ένα πολιτικό αφήγημα και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα διαφέρει μεν από αυτό της κυβέρνησης αλλά θα πείθει για το ρεαλισμό του και τους δανειστές.
Τα δύσκολα για Τσίπρα και Μητσοτάκη έπονται.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης