Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών και η τελευταία «στροφή» του Τσίπρα

tags :
Η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών και η τελευταία «στροφή» του Τσίπρα
Μεγαλύτερος κάβος η δεύτερη αξιολόγηση
Η ΝΔ – και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης – διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις από το φθινόπωρο, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, και προετοιμάζεται ακόμα και για το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες άλλωστε ζητά μετ’επιτάσεως.
Δημοσιεύματα μάλιστα θέλουν την κυβέρνηση να μελετά το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με το σκεπτικό ότι αφενός δεν θα επωμιστεί την ευθύνη για τα όποια δυσοίωνα βγάλει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αφετέρου διότι αυτά θα τα επωμιστεί η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή η ΝΔ και οι πιθανοί εταίροι της (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για το πολιτικό τους μέλλον όσο και για την επιβίωση τους στην εξουσία.
Πρόκειται για ένα αίτημα της αντιπολίτευσης και μια σεναριολογία, την οποία επισήμως η κυβέρνηση απορρίπτει, διαμηνύοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Πρώτον, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, έστω και οριακή (153 βουλευτές) είναι αρραγής.
Δεύτερον, οι τελευταίες ψηφοφορίες έδειξαν ότι μπορεί να υπολογίζει και στην Ένωση Κεντρώων, παρά το γεγονός ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά το σενάριο της κυβερνητικής τους συνεργασίας.
Τρίτον, η αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από το να σηκώνει τους τόνους της κριτικής στα ύψη για οποιοδήποτε θέμα, δεν αποτελεί απειλή διότι, παρά το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να κάνει τη διαφορά.
Τέταρτον, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια εκλογική αναμέτρηση που να δοκιμάσει την κυβέρνηση.
Πέμπτον, θα είναι μια εξέλιξη που θα τινάξει στον αέρα την οικονομία και την όποια εμπιστοσύνη περί πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας.
Η μόνη μεγάλη πρόκληση, ίσως το τελευταίο «στοίχημα» για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του είναι – πέρα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 2,8 δις ευρώ – η δεύτερη αξιολόγηση, με το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και τα εργασιακά.
Σε αυτήν θα κριθούν πολλά και ενδεχομένως για μια άλλη μια φορά να χρειαστεί να δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή.
Τα τελευταία γεγονότα με τις καταλήψεις στην Θεσσαλονίκη και την αστυνομική επέμβαση έδειξαν τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει μια αντιπαράθεση μεταξύ του κόμματος και των διαφόρων κινήσεων στην κυβέρνηση, μεταξύ υπουργών και στελεχών.
Παρόλο αυτά δεν υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ – όσο και αν προτάσσει την καθαρότητα της ιδεολογίας του – που να μην αντιλαμβάνεται ότι τυχόν πτώση της σημερινής κυβέρνησης, θα επιφέρει μια τεράστια πολιτική και όχι μόνο ήττα, η οποία θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο κόμμα.
Άρα αυτό που προέχει για την κυβέρνηση – και κατ’επέκταση για το ΣΥΡΙΖΑ – είναι να συνεχίσει το έργο της για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, καθώς μόνο έτσι θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα, να βρει λύσεις και συνεπώς να αναστρέψει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και ψηφοφόρων της και άρα να κερδίσει πολιτικούς πόντους.
Πολιτικοί πόντοι, οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι για τη διατήρηση της εξουσίας, ιδιαίτερα τώρα που παραμένει το bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης