Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το φθινόπωρο κρίνεται η συμμαχία Γεννηματά, Θεοδωράκη – Η κοινή πορεία θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό

Το φθινόπωρο κρίνεται η συμμαχία Γεννηματά, Θεοδωράκη – Η κοινή πορεία θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό
Έντονες αναταράξεις στις σημερινές πολιτικές ισορροπίες
Το φθινόπωρο περιγράφεται ως μια κρίσιμη χρονική στιγμή τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη ΝΔ.
Από τη μια η κυβέρνηση θα έχει μια σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομίας, από την οποία θα κριθούν πολλά, ενώ παράλληλα θα τρέχει και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Από την πλευρά της η ΝΔ θα πρέπει να παρουσιάσει την κυβερνητική της πρόταση, από την οποία και θα εξαρτηθεί εάν μπορεί να πείσει ότι αποτελεί την εναλλακτική στη διακυβέρνηση της χώρας.
Εξίσου καθοριστικό όμως θα είναι το φθινόπωρο και για το εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς ή του μεταρρυθμιστικού Κέντρου όπως το περιγράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Άλλωστε στα μέσα ή στα τέλη του φθινοπώρου προγραμματίζεται να γίνει και η εκλογή του νέου αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα/σχήματος.
Ήδη σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις στο Ποτάμι και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για το πώς θα δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα, με σημαντικότερο να θεωρείται η συνάντηση που αναμένεται να έχουν στα τέλη Αυγούστου η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τα «αγκάθια» και τα ανοιχτά μέτωπα είναι ακόμα πολλά.
Από το πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο πολιτικό φορέα (μια συνομοσπονδία κομμάτων κατά τα πρότυπα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή μια νέα πολιτική οντότητα με τη διάλυση ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και λοιπών κομμάτων) μέχρι ποια θα είναι η τύχη αυτών που θα χάσουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού ή ποια πολιτικά πρόσωπα θα συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα.
Το επεσήμανε άλλωστε σε χθεσινές του δηλώσεις και ο κ.Θεοδωράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δύσκολες προϋποθέσεις, αναφέροντας ότι κάποιοι πρέπει να ξεχάσουν τα λάβαρα και τους παλιούς μηχανισμούς και ότι πρέπει να μπουν μπροστά νέα και φρέσκα πρόσωπα.
Πάντως και παρά τα όποια εμπόδια, Γεννηματά και Θεοδωράκης φέρονται αποφασισμένοι να κάνουν τα βήματα που απαιτούνται προς την κοινή πορεία.
Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο επιβεβαίωσε τη σύμπλευση.
Οι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα να συμπορευτούν υπό την ομπρέλα ενός «μεταρρυθμιστικού Κέντρου».
Μια και αυτά που έχουν να κερδίσουν υπερτερούν συγκριτικά με αυτά που έχουν να χάσουν.
Άλλωστε η σύμπλευση τους είναι ίσως η μόνη ρεαλιστική πολιτική προοπτική που μπορεί να τους εγγυηθεί ένα μέλλον με δυναμική, μακριά από το πολιτικό περιθώριο.
Και η θέση τους (όπως αυτή οριοθετήθηκε από το πόρισμα των Επιτροπών Διαλόγου τους) ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και ότι «η συντηρητική ΝΔ αδυνατεί να προσφέρει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» έχει απήχηση στην κοινωνία.
Μια και πρόκειται για μια διαπίστωση που αν μη τι άλλο εκφράζει ένα σημαντικά μεγάλο μέρος της κοινωνίας
Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτεί το «στοίχημα» που έχουν μπροστά τους Γεννηματά και Θεοδωράκης.
Η θετική έκβαση του οποίου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις σημερινές ισορροπίες της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης