Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αμήχανη η Δύση παρακολουθεί την εκκολαπτόμενη συμμαχία Putin - Erdogan

tags :
Αμήχανη η Δύση παρακολουθεί την εκκολαπτόμενη συμμαχία Putin - Erdogan
Η επαναπροσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει προκαλέσει αμηχανία στη Δύση
Μια ιστορική συνάντηση έλαβε χώρα χθες στην Αγία Πετρούπολη.
Ο «τσάρος» Vladimir Putin υποδέχθηκε τον «σουλτάνο» R. T. Erdogan, στο πρώτο τετ α τετ μετά την πολύμηνη κρίση που πυροδότησε η κατάρριψη του ρωσικού ελικοπτέρου Sukhoi τον Νοέμβριο του 2015 από τους Τούρκους, στα σύνορα με τη Συρία.
Η επαναπροσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει προκαλέσει αμηχανία στη Δύση, η οποία αποτελεί τον κοινό «αντίπαλο» των δύο ηγετών.
Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να καλωσόρισε τη συνάντηση και να απέρριψε τους ισχυρισμούς περί μηνυμάτων εναντίον της Ευρώπης, ωστόσο η ανησυχία για αυτή την αμφιλεγόμενη συμμαχία είναι διάχυστη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση είχε στόχο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση, για την αποφασισικότητα Ρωσίας - Τουρκίας να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, ακόμη και αν χρειαστεί να συμμαχήσουν με τον...διάβολο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αντίδραση Putin το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος ήταν άμεση, καθώς έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του και να του εκφράσει τη συμπαράστασή του, χωρίς περιστροφές, σε αντίθεση με πολλούς ηγέτες της Δύσης που ανέμεναν την έκβαση της απόπειρας... 
Σε οικονομικό επίπεδο, στόχος είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, Turkish Stream η οποία είχε παγώσει, λόγω της διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Με αυτό τον τρόπο η Ρωσία θα παρακάμψει την Ουκρανία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.
Μείζον ζήτημα αποτελεί βεβαίως και η συριακή κρίση, με τον Putin να στοχεύει σε αναδίπλωση της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, κυρίως όσον αφορά τον τουρισμό και το εμπόριο.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις με τη Δύση είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένες, ενώ ο αντιαμερικανισμός έχει φτάσει στα ύψη, γεγονός που καθιστά μονόδρομο την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία του Putin.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως ανάλυση του think tank Stratfor, το οποίο εκτιμά ότι η επαναπροσέγγιση Putin - Erdogan θα είναι σύντομη και επιφανειακή, λόγω των γεωπολιτικών τους φιλοδοξιών και των αντικρουόμενων εθνικών τους συμφερόντων.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης