Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι λόγοι που θα μας λείψει ένας από τους πιο πετυχημένους πλανητάρχες, ο Barack Obama

Οι λόγοι που θα μας λείψει ένας από τους πιο πετυχημένους πλανητάρχες, ο Barack Obama
Ο Πρόεδρος μείωσε τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ενώ το 2011 τερμάτισε τις επιχειρήσεις στο Ιράκ
Λίγους μόλις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές (στις 8 Νοεμβρίου 2016…) στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου και το τέλος εποχής του Barack Obama, θυμόμαστε μερικούς μόνο από τους λόγους που θα μας λείψει ένας από τους πιο πετυχημένους ηγέτες της εποχής μας.
Βέβαια, τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως ο (παντα σεμνός οικογενειάρχης) κ.Obama δεν υπέπεσε σε λάθος χειρισμούς ή δεν μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερες κινήσεις, ωστόσο χρησιμοποιούμε ως μέτρο σύγκρισης μόνο τους προηγούμενους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ακολουθούν δύο πολύ υποδεέστεροι του, οι Donald Trump Hillary Clinton.
Αρχικά, ανέλαβε τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου το 2009, ένα έτος που σημαδεύτηκε από την χρηματοπιστωτική κρίση που επέφερε η κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Μέσω σωστών και συντηρητικών κινήσεων κατάφερε να επαναφέρει την αμερικανική οικονομία δυνατά στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα πλέον η Federal Reserve να σχεδιάζει επιπλέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όταν υα υπόλοιπα κεντρικά τραπεζικά ιδρύματα ανά τον κόσμο έχουν υιοθετούν σε συνεχόμενη ποσοτική χαλάρωση.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας του, η οποία επηρεάζει άμεσα δεκάδες άλλα κράτη του κόσμου, με εξαίρεση την λανθασμένη (όπως ο ίδιος παραδέχτηκε…) επέμβαση στη Λιβύη το 2011, ο κ.Obama υιοθέτησε μία πιο συμφιλιωτική και ήρεμη στάση, σε αντίθεση με την (πολύ) επιθετική διπλωματία των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την αναθερμασμένη των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με την Κούβα, έναν από τους «αιώνιους» εχθρούς της Ουάσιγκτον…
Επίσης, πολλοί κατηγόρησαν τον πλανητάρχη πως ήταν «απών» από τις διεθνείς εξελίξεις, κάτι που ωστόσο δεν είναι αναγκαία κακό.
Αν η λέξη «παρών» συνεπάγεται βομβαρδισμούς και ανελέητους πολέμους οι οποίοι κρύβουν συμφέροντα, τότε ίσως ήταν καλύτερα που ήταν «απών».
Μην ξεχνάμε πως ο μη πολεμοχαρής Πρόεδρος, μείωσε τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ενώ το 2011 τερμάτισε τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Οι μόνες πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, εκτός από τη Λιβύη, επί των χρονών του Obama, ήταν η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλειφθεί πως ο κ.Obama ήταν ο άνθρωπος που έφερε πιο κοντά από ποτέ τις ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό, εντείνοντας την εμπορική, και οικονομική συνεργασία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά με την αμερικανική κοινωνία, αναφέρεται καταρχάς πως τα ποσοστά υποστήριξη στο πρόσωπο του Barack αποδεικνύουν την ικανοποίηση των πολιτών για αυτά τα 8 χρόνια της διακυβέρνησης του.
Και πως θα μπορούσε να μην είναι ικανοποιημένοι, όταν το πρόγραμμα Obamacare έδωσε τη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε τέτοιες «ανέσεις».
Επιπλέον, ο κ.Obama ήταν ο άνθρωπος που χάρισε τις ποινές σε κατάδικους που βρίσκονταν στη φυλακή ισόβια για ποινές όπως εμπόριο ναρκωτικών κλπ, ενώ μείωσε κατακόρυφα και τις θανατικές ποινές...
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως μείωσε κατά τουλάχιστον 160 άτομα επίσης και τον πληθυσμό των κρατούμενων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, στο οποίο βρίσκονται πλέον 78 κρατούμενοι.
Τέλος, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που ανέλαβε την ευθύνη για τους θανάτους αμάχων (στη Συρία) από τα αμερικανικά drones, δίνοντας μάλιστα την εντολή για τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας.
Τα παραπάνω δικαιολογούν και με το παραπάνω γιατί ο Barack αποκαλείται ως ο πιο «άνθρωπος» Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ…
Καταλήγοντας αυτή τη σύντομη ανασκόπηση μας, ας αναφέρουμε μερικές μόνο από τις «επίσημες» διακρίσεις του κενυατικής καταγωγής κ.Obama (είναι και συγγραφέας εκτός των άλλων), ο οποίος τον Οκτώβριο του 2009 έγινε ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που λαμβάνει Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ έχει ανακηρυχθεί δύο χρονιές (2008 και 2012) «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης