Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Merkel για να μη διαταράξει τις σχέσεις με τον Erdogan;

tags :
Μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Merkel για να μη διαταράξει τις σχέσεις με τον Erdogan;
Μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του απόρρητου εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας που συνδέει την Τουρκία με την ισλαμική τρομοκρατία, η καγκελάριος Angela Merkel έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο της γείτονος, για τη συνεισφορά της στην προσφυγική κρίση.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Merkel, προκειμένου να μη διαταράξει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό;
Η Merkel έχει δεχθεί σφοδρή κριτική εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και τον πρόεδρο Erdogan.
Η ήπια στάση της απέναντι στις προκλητικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες του Erdogan, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.
Είναι προφανές ότι το πολιτικό μέλλον της Merkel εξαρτάται άμεσα από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στο προσφυγικό, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία το 2017.
Η προσφυγική κρίση είναι η μόνη αιτία που κατάφερε να προκαλέσει την αμφισβήτηση της παντοκρατορίας Merkel και οδήγησε σε πτώση τη δημοτικότητά της, λόγω της πολιτικής των «ανοικτών συνόρων».
Η καγκελάριος πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας, την ώρα που ο πρόεδρος Erdogan έχει ανοίξει μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτοξεύει τη μία απειλή μετά την άλλη, με «όπλο» την προσφυγική κρίση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση των Financial Times, για τους λόγους που κρατούν την καγκελάριο «δεμένη» στο άρμα του Erdogan.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ήπια στάση της Merkel οφείλεται και στο γεγονός ότι η Γερμανία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια ανθρώπους που είτε είναι Τούρκοι μετανάστες, είτε έχουν τουρκική καταγωγή.
Περίπου οι μισοί αυτών εξακολουθούν να διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα.
Οι ισορροπίες που καλείται να τηρήσει η καγκελάριος της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα λεπτές.
Αφενός είναι διατεθειμένη να μείνει πιστή στην πολιτική «ανοικτών συνόρων», αφετέρου ενδεχόμενη κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη διχαστεί για τον τρόπο διαχείρισης του μείζονος αυτού ζητήματος.
Την ίδια ώρα, η Merkel πρέπει να αντιμετωπίσει τους επικριτές της, ακόμη και στο εσωτερικό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, λόγω της ανεκτικότητάς της απέναντι στις πρακτικές του Erdogan.
Σίγουρα πρόκειται για ένα γόρδιο δεσμό που προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στην καγκελάριο της Γερμανίας.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης