Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προς νέο μικτό διοικητικό σχήμα στην Emporiki; Τι δείχνει η στάση της G.Agricole;

tags :
Προς νέο μικτό διοικητικό σχήμα στην Emporiki; Τι δείχνει η στάση της G.Agricole;

Η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου έως 1 δις ευρώ που ενέκρινε η Credit Agricole για την Emporiki αποδεικνύει ότι  οι Γάλλοι συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά την θυγατρική τους στην Ελλάδα την οποία ελέγχουν με ποσοστό 88%.

Ανάλογη τακτική στήριξης ακολουθεί η Societe Generale στην Geniki bank.
Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί οι Γάλλοι στηρίζουν ακόμη θυγατρικές που είναι ζημιογόνες και πλήττουν τους ενοποιημένους ισολογισμούς τους.
Στελέχη της Credit Agricole στο πλαίσιο της αυτοκριτικής τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «στην Emporiki υπήρξαν και λάθος στρατηγικές καθώς οι τόσες σωρευμένες ζημίες δεν είχαν προβλεφθεί.
Παρ΄ όλα αυτά η διοίκηση πιστεύει ότι η Emporiki μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία από το 2012 και να αρχίζει να αποδίδει η επένδυση στην  Emporiki»


Η Credit Agricole έχει επενδύσει μαζί και με την σχεδιαζόμενη νέα αύξηση έως 1 δις ευρώ πάνω από 4,5 δις ευρώ στην Emporiki.
Ουσιαστικά είναι υποχρεωμένη λόγω της τρέχουσας εικόνας της τράπεζας να την στηρίξει κεφαλαιακά καθώς απόπειρα πώλησης θα αποτύχαινε.
Όμως οι Γάλλοι δεν έχουν εξετάσει να πωλήσουν την Emporiki πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να περάσει στα κέρδη και ποντάρουν πολύ στην νέα διοίκηση Strub και στο επιχειρηματικό σχέδιο – business plan- για το 2010 με 2013.
Οι διοικούντες στην Credit Agricole ακόμη και Jean-Paul Chifflet ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Georges Pauget από την 1η Μαρτίου του 2010 διακατέχονται παρ΄ ότι εκπροσωπούν αγροτική τράπεζα από την υπερηφάνεια του Γάλλου που δεν δέχεται να τρωθεί το γόητρο του από μια επένδυση που δεν πέτυχε.


Η αύξηση κεφαλαίου της Emporiki 1 δις ευρώ ήταν απαραίτητη με όρους χρηματοοικονομικούς καθώς μειώνονταν τα ίδια κεφάλαια και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι Γάλλοι υποχρεώθηκαν να στηρίξουν ενεργά την Emporiki μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση ωστόσο από την κίνηση τους αυτή περνούν ένα σαφές μήνυμα ότι στηρίζουν την θυγατρική τους στην Ελλάδα.
Προφανώς το μήνυμα που στέλνουν είναι ορθό για την Emporiki και πλέον είναι θέμα χρόνου και απόδοσης του νέου management Strub ο οποίος φαίνεται ότι ακολουθεί μια σωστή πολιτική.
Όμως στην Emporiki θα υπάρξουν αλλαγές με τον Jean Frederic De Leusse τον σημερινό πρόεδρο της Emporiki να αποχωρεί και να κατευθύνεται σε επιτελικό θώκο στην Ελβετία.
Ίσως να ανοίγει ο δρόμος για ένα μικτό σχήμα διοίκησης στην Emporiki με τον  Strub διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο Έλληνα , που να ξέρει την εγχώρια τραπεζική κουλτούρα.


Χρονοδιαγραμματικά η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο σε τιμή 5,5 ευρώ ανά μετοχή στα επίπεδα της προηγούμενης αύξησης.
Επίσης είναι πολύ πιθανό η Credit Agricole να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της από 88% στο 95% ή και περισσότερο και έτσι να βγάλει από το ΧΑ την μετοχή.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μεταβληθεί η λογιστική απεικόνιση της συμμετοχής της Emporiki στον ισολογισμό της Credit Agricole.



Πέτρος Λεωτσάκος

 


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης