Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι νικητές και οι ηττημένοι από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Οι νικητές και οι ηττημένοι από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
Είναι εμφανές ότι ηττήθηκαν τα πολιτικά κόμματα που αντέδρασαν στη διαδικασία βάζοντας εμπόδια 
Ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει νικητές και ηττημένους.
Είναι εμφανές ότι ηττήθηκαν τα πολιτικά κόμματα που αντέδρασαν στη διαδικασία βάζοντας εμπόδια αρχικά στη σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μη συγκροτηθεί το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο με βάση το Σύνταγμα πρέπει να διαθέτει αναλογική εκπροσώπηση από τα πολιτικά κόμματα της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία σήκωσε ψηλά τη σημαία της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας σαφή εικόνα στην κοινωνία ότι στηρίζει το καθεστώς των προσωρινών τηλεοπτικών αδειών και τους παραδοσιακούς καναλάρχες.
Μέχρι σήμερα η επίσημη γραμμή του κόμματος ήταν ότι όταν θα έρθουμε στην εξουσία θα καταργήσουμε το νόμο Παππά φέρνοντας στο προσκήνιο νέα διαδικασία αδειοδότησης.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες η στρατηγική του κόμματος διαφοροποιήθηκε με νέα επιχειρήματα όπως όταν γίνουμε κυβέρνηση θα δώσουμε καινούργιες τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή τα τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας να γίνουν πέντε ή περισσότερα.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, σε πρόσφατη δήλωσή του, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος υιοθετώντας τη γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και στην έλλειψη συναίνεσης στη διάσκεψη των Προέδρων παρασυρόμενος από την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ να ματαιώσει το σχέδιο αδειοδότησης της.
Όμως, η συμμετοχή των οκτώ εταιρειών στο διαγωνισμό αλλά και το ύψος των χρημάτων που θα δοθούν από τους ενδιαφερόμενους αποδεικνύει ότι η διαδικασία είναι επιτυχής.
Οι τηλεοπτικές άδειες δεν χαρίζονται, αλλά για πρώτη φορά θα αποκτηθούν με βάση το τίμημα που θα προσφέρει ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.
Έτσι κλείνει το κεφάλαιο των προσωρινών αδειών μετά από 27 χρόνια όπως λένε (και έχουν δίκιο) τα κυβερνητικά στελέχη.
Όσο για τους καναλάρχες που υποστηρίζουν ότι «πληρώναμε φόρους, δίναμε τόσα σε μισθούς κλπ», δεν γίνεται κατανοητό το επιχείρημα τους.
Τι επιθυμούσαν δηλαδή, να τα έχουν όλα τσάμπα;
Η διαδικασία των δημοπρασιών των τηλεοπτικών αδειών επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν όλοι, ότι η αγορά είναι πιο ισχυρή από την πολιτική επιχειρηματολογία η οποία διατυπώνεται χωρίς οικονομικό κόστος.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει από 70 έως 100 εκατ. ευρώ ως συνολικό τίμημα από την δημοπρασία των 4 αδειών.
Το βέβαιο είναι ότι το οικονομικό αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ καθώς οι συμμετέχοντες μπήκαν στη διαδικασία, διότι επιθυμούν να πάρουν μία νόμιμη τηλεοπτική άδεια.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ως νικητή την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζει τα δεδομένα στο τηλεοπτικό τοπίο, βάζοντας απλά κανόνες καταργώντας στη πράξη τις κυβερνητικές δωρεές του παρελθόντος.
Είναι προφανές και κατανοητό να γκρινιάζει κάποιος που διαθέτει τηλεοπτική άδεια και αναγκάζεται να μπει στη διαδικασία του ανταγωνισμού για να αποκτήσει αυτό που ήδη έχει ήδη στα χέρια του και δεν θέλει να το χάσει.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης