Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στριμωγμένος ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – Επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων παρά ρεαλιστικές λύσεις

Στριμωγμένος ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – Επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων παρά ρεαλιστικές λύσεις
Προβληματικό το αφήγημα του πρωθυπουργού
Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ είναι το μεγάλο πολιτικό θέμα των επόμενων ημερών.
Μια και με την ομιλία του θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα αλλά και τις απαντήσεις της κυβέρνησης στις επικείμενες μεγάλες προκλήσεις.
Εξαγγελίες, υποσχέσεις και μεγαλοστομίες δεν θα πρέπει να αναμένονται καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια.
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και κυρίως το υψηλό τίμημα δίνουν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να ελιχθεί επικοινωνιακά.
Ήδη υποστηρίζει (και έχει δίκιο) ότι η νομιμότητα αποκαθίσταται, ότι το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους και ότι η χώρα διαθέτει ύστερα από 27 χρόνια νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ήδη έχει εξαγγείλει (και μένει να αποδειχθεί) ότι το σύνολο των 246 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισπραχθεί σταδιακά από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, θα διατεθεί μέχρι τελευταίου ευρώ για ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας.
Ήδη αναφέρει ότι με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες άρχισε η μάχη κατά της διαπλοκής, αν και πρόκειται για ένα επιχείρημα που πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει ακόμα και τον πιο φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση του.
Ωστόσο, ο κ.Τσίπρας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ή έστω αξιόπιστες εκτιμήσεις για το πώς θα πορευτεί η οικονομία, για το πότε θα έρθει η περίφημη ανάπτυξη, για το πότε θα μειωθεί η φορολογία, για το πότε με λίγα λόγια θα ανασάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Για το πότε θα αρχίσει να βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών, για το πότε τέλος πάντων θα μπει ένα τέλος σε αυτήν την «μαύρη» επταετία της λιτότητας.
Είναι προφανές πως εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν.
Το τοπίο είναι και θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολο, με τεράστιες προκλήσεις και πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Και ο πρωθυπουργός δεν έχει να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις.
Στη ΔΕΘ ο Τσίπρας δεν μπορεί παρά να εκφράσει την αισιοδοξία του, να στείλει το μήνυμα ότι έπονται καλύτερες ημέρες και ότι τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν.
Αλλά και αυτό δεν θα αποτελεί βεβαιότητα, αλλά ελπίδα.
Μια και οι καλύτερες ημέρες δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από έναν ευρύτερο συσχετισμό δυνάμεων και συμφερόντων.
Μέσα σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή βεβαιότητα για το τι έπεται, το έργο του πρωθυπουργού καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο.
Ο κ.Τσίπρας καλείται να υλοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους του, με τους δανειστές της χώρας και μετά να ποντάρει στον χρόνο.
Καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση, την οποία δεν ορίζει απόλυτα.
Και αυτό καθιστά το αφήγημα του ακόμα πιο προβληματικό, το στίγμα του πιο ασαφές και πιο αβέβαιο το αποτέλεσμα του κυβερνητικού του έργου.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης