Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εξωδικαστικό συμβιβασμό ετοιμάζει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες, ΙΚΑ και Εφορία

tags :
Εξωδικαστικό συμβιβασμό ετοιμάζει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες, ΙΚΑ και Εφορία
Οι τράπεζες θα έχουν τον βασικό ρόλο
Το σχέδιο σωτηρίας της Μαρινόπουλος που προβλέπει «κούρεμα» των χρεών και την αναχρηματοδότηση της νέας εταιρείας με χαμηλότερα επιτόκια έβαλε σε εγρήγορση τις υπηρεσίες του υπουργείο Ανάπτυξης που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πρακτικό εργαλείο αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Πρόκειται για σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που σκοπό έχει έστω και την ύστατη στιγμή να δοθεί χείρα βοηθείας σε επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να διασωθούν για την αποφυγή φαινομένων τύπου Μαρινόπουλου.
Οι αρμόδιοι μπορεί να σχεδιάζουν έχοντας μπροστά τους μία… λευκή σελίδα ενώ αυτοί που έχουν κληθεί να περιγράψουν το νέο σχέδιο λένε στο bankingnews ότι θα αρχίσει σε μηδενική βάση μια συζήτηση για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».
Το σκεπτικό θυμίζει σε πολλά σημεία το σχέδιο σωτηρίας της Μαρινόπουλος, αφού θα προβλέπει «κούρεμα» οφειλών και την αναχρηματοδότηση των δανείων με καλύτερους όρους.
Οι τράπεζες θα έχουν το βασικό ρόλο αφού απ’ αυτές θα εξαρτηθεί αν θα αναχρηματοδοτηθεί η επιχείρηση.
Στην αναζήτηση λύσης λόγο θα έχουν το ΙΚΑ, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή θα παρίσταται οι πιστωτές της εταιρείας.
Οι συντάκτες του σχεδίου θεωρούν ότι οι εταιρείες που θα προσέρχονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα πρέπει να διαθέτουν πιστοληπτική αξιολόγηση ανεξάρτητα από την βαθμολογία.
Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης όπως και προτεινόμενες λύσεις για τη διάσωση της εταιρείας.
Οι αρμόδιοι συντάκτες του σχεδίου θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να περιγράψουν τα ακριβή οικονομικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ανέφεραν ότι η αναθεώρηση του σχεδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει ως προτεραιότητα να σωθούν οι επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης