Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το διαφαινόμενο ναυάγιο του τρίτου πόλου το μεγαλύτερο «δώρο» σε Τσίπρα, Μητσοτάκη

Το διαφαινόμενο ναυάγιο του τρίτου πόλου το μεγαλύτερο «δώρο» σε Τσίπρα, Μητσοτάκη
Στον αέρα για άλλη μια φορά το εγχείρημα της κεντροαριστεράς…
Η πολιτική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για τη δημιουργία του περίφημου τρίτου πόλου παραμένει έντονα στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες.
Αν και Γεννηματά και Θεοδωράκης επισημαίνουν την ανάγκη να συγκροτηθεί ένας αυτόνομος πολιτικός φορέας στον ευρύτερο μεσαίο χώρο, αν και οι δύο δηλώνουν έτοιμοι και παρόντες να συμπράξουν, οι αιχμές και οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται σε επίπεδο ηγεσίας, μάλλον προδιαγράφουν ένα οριστικό ναυάγιο.
Η κα.Γεννηματά κατηγόρησε τον Σταύρο Θεοδωράκη για σκόπιμη καθυστέρηση στις συζητήσεις και για διγλωσσία, τονίζοντας ότι το Ποτάμι θέλει να γίνει συμπλήρωμα της ΝΔ.
Ο κ.Θεοδωράκης αφού υποστήριξε ότι η κα.Γεννηματά δεν είναι σε θέση να δίνει συμβουλές στο Ποτάμι, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μεταρρυθμιστικό κίνημα στο μεσαίο χώρο, τονίζοντας ότι διαφορετικά Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις επόμενες εκλογές.
Είναι προφανές πως για άλλη μια φορά στη συζήτηση για το κοινό βηματισμό στην Κεντροαριστερά, υπερισχύουν η καχυποψία, ο φόβος του «καπελώματος» και οι προσωπικές στρατηγικές.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ευθέως το Ποτάμι ότι κοιτά στη ΝΔ, αναμένοντας το άνοιγμα του Κ. Μητσοτάκη προς το Κέντρο.
Το Ποτάμι κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα φθαρμένο κόμμα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο στην πολιτική σκηνή.
Πρόκειται για ισχυρισμούς, οι οποίοι αν μη τι άλλο προδιαγράφουν το τέλος της μεταξύ τους συζήτησης.
Και σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το «διαζύγιο» μπορεί να μην είναι εν τέλει και τόσο κακό.
Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα χρειαστεί να πάρει την ιστορική απόφαση – και κυρίως την ευθύνη - να διαλυθεί για να συμμετάσχει σε κάτι πολιτικά καινούριο.
Παράλληλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν, ότι αν το κόμμα κατέβει στις επόμενες εκλογές με τη σημερινή του μορφή, θα διατηρήσουν τις έδρες τους μια και οι συσχετισμοί δυνάμεων θα παραμείνουν πάνω κάτω οι ίδιοι.
Την ίδια στιγμή στο Ποτάμι εκτιμούν ότι το κόμμα μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά και να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή.
Και βασίζουν αυτήν την εκτίμηση στο ότι το Ποτάμι μπορεί να απευθυνθεί στους κεντρώους, φιλελεύθερους και πρωτίστως απογοητευμένους ψηφοφόρους και να τους πείσει ότι εάν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση (με τη ΝΔ), θα είναι η δύναμη εκείνη που θα πιέζει για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Εξέλιξη αν μη τι άλλο που αφενός διασφαλίζει την «αυτονομία» του Ποταμιού και αφετέρου το διατηρεί στο προσκήνιο.
Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το σενάριο, θα πρέπει πρώτα από όλα το Ποτάμι να καταφέρει να μπει στη Βουλή.
Κάτι που δεν προκύπτει από τις έως σήμερα δημοσκοπήσεις, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονία για το ΣΚΑΪ και της Κάπα Research για το Βήμα, Το Ποτάμι λαμβάνει από 1,5% έως 1,8% στην πρόθεση ψήφου.
Εξίσου αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία και για το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς το καλύτερο ποσοστό του δεν ξεπερνά το 5,5%.
Είναι ξεκάθαρο ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα βγουν από το πολιτικό περιθώριο, μόνο αν συμπράξουν και σχηματίσουν μια νέα δύναμη στο μεσαίο χώρο.
Μια και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούνταν μια δυναμική που θα μπορούσε να «τραβήξει» τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που οδηγούνται στο λευκό, στο άκυρο και στην αποχή.
Εάν το ναυάγιο αυτό επιβεβαιωθεί, το πιθανότερο είναι οι δύο αυτές δυνάμεις να παραμείνουν στη μιζέρια και στην απομόνωση είτε είναι εντός είτε εκτός Βουλής, αφήνοντας τον εξαιρετικά κρίσιμο χώρο του κέντρου στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, οι οποίοι αναζητούν διακαώς νέο εκλογικό ακροατήριο.
Θα πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και ευρύτερα για το μεσαίο χώρο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης