Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πολιτικό αδιέξοδο ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού κρατά ζωντανό το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς

Το πολιτικό αδιέξοδο ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού κρατά ζωντανό το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς
Εάν τα δύο κόμματα δεν συνεργαστούν, κινδυνεύουν να «σβήσουν» από τον πολιτικό χάρτη
Οι υπάρχουσες ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το εγχείρημα για μια κοινή πορεία ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού στον ευρύτερο μεσαίο, προοδευτικό χώρο ή στον χώρο της κεντροαριστεράς έχει οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Στη σύγκρουση «κορυφής» των Γεννηματά – Θεοδωράκη, προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η «κόντρα» ΔΗΜΑΡ – Ποταμιού όταν ο Θ.Θεοχαρόπουλος έβαλε κατά του Σταύρου Θεοδωράκη για το ποιος φέρει την ευθύνη για την αποτυχία της προσπάθειας.
Εάν επιχειρήσει να σκιαγραφήσει κανείς το που βρίσκεται σήμερα το εγχείρημα, τα συμπεράσματα θα είναι απογοητευτικά.
Ο ένας κατηγορεί τον άλλο για την αποτυχία, περιθώρια συνεννόησης δεν διαφαίνονται τη στιγμή που όλοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινήσεις διεύρυνσης.
Η κα. Γεννηματά (και μαζί της και ο κ.Θεοχαρόπουλος) διαμηνύει ότι θα προχωρήσει στη διεύρυνση του χώρου της κεντροαριστεράς με όσους θέλουν και μπορούν.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης έχει εξαγγείλει και αυτός κινήσεις διεύρυνσης, διαμηνύοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν θα διστάσει ακόμα και να θυσιάσει το κόμμα του για κάτι πραγματικά καινούριο.
Παρά τις εξαγγελίες αυτές, το ερώτημα είναι με ποιους σκοπεύουν πραγματικά να πορευτούν Γεννηματά και Θεοδωράκης στην προσπάθεια τους αυτή, δεδομένου ότι ο ένας αποκλείει τον άλλο.
Οι συνειρμοί για το αντίστοιχο όραμα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ήθελε πριν μερικά χρόνια να καταστήσει τη ΔΗΜΑΡ τον «τρίτο πόλο» αποκλείοντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, είναι αναπόφευκτοι.
Αλλά και ενδεικτικοί του που κατέληξε το εγχείρημα του.
Είναι προφανές στα μάτια των περισσότερων, πως χωρίς τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – Ποταμιού, το εγχείρημα του προοδευτικού μεσαίου χώρου δεν θα έχει αποτέλεσμα ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Εξίσου προφανές είναι ότι αν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους στην προσπάθεια της διεύρυνσης τους, τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά και θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό του χώρου.
Την ίδια στιγμή, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι αμείλικτα.
Η δυναμική της Δημοκρατική Συμπαράταξης κυμαίνεται από το 3% έως το 5% ενώ Το Ποτάμι ανιχνεύεται μονίμως κάτω από το 2%.
Γεννηματά και Θεοδωράκης, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι δεν γίνεται να μην βλέπουν το δυσοίωνο πολιτικό τους μέλλον.
Η κοινή πορεία τους είναι μονόδρομος, είναι η μόνη τους εναλλακτική.
Η δήλωση του κ.Θεοδωράκη περί της ετοιμότητας του να βάλει τέλος στο κόμμα του για να δημιουργηθεί κάτι καινούριο είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, στο οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί και η «απέναντι πλευρά».

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης