Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όταν ο Σπίρτζης προχωρά σε απευθείας αναθέσεις κατά βούληση - Η περίπτωση του οδικού άξονα Ε65

Όταν ο Σπίρτζης προχωρά σε απευθείας αναθέσεις κατά βούληση - Η περίπτωση του οδικού άξονα Ε65
Γιατί ο κ. Σπίρτζης ο οποίος προχώρησε στο σπάσιμο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε 250 εκατ. ευρώ, δεν έκανε το ίδιο με το τμήμα του Ε65;
Φαίνεται πως για τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη, η εξοικονόμηση χρήματων προς όφελος του έλληνα φορολογούμενου καθώς και η ενίσχυση των μικρών κατασκευαστικών εταιριών αντί για τους μεγαλοεργολάβους, αφορά μόνο έναν οδικό άξονα, αυτόν του Πάτρα - Πύργος.
Ο παραπάνω οδικός άξονας έσπασε σε 8 εργολαβίες (σ.σ τις τρεις έχει ήδη αναλάβει η Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα) - προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τον Υπουργό.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τμήμα του οδικού άξονα Ε65 (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας), Λαμία - Ξυνιάδα, για το οποίο δεν έγινε διαγωνισμός αλλά απευθείας ανάθεση στον παραχωρησιούχο (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
Και το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί ο κ. Σπίρτζης ο οποίος υπροχώρησε στο σπάσιμο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε 250 εκατ. ευρώ, δεν έκανε το ίδιο με το τμήμα του Ε65;
Γιατί ενώ, όπως υποστήριξε, η τμηματική και όχι ενιαία δημοπράτηση του Πάτρα – Πύργος, άνοιξε το «παιχνίδι» και σε μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες, δεν έκανε το ίδιο και με το τμήμα του Ε65 συνολικού προϋπολογισμού 263 εκατ. ευρώ; Από εκεί δε θα μπορούσαν να ενισχυθούν μικρότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή να εξοικονομήσει χρήματα το ελληνικός κράτος;
Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ, λένε άνθρωποι της αγοράς, αν στο διαγωνισμό δινόταν εκπτώσεις ανάλογες με εκείνες που έδωσε ο κ. Καλογρίτσας για τις εργολαβίες του Πάτρα - Πύργος, οι οποίες έφτασαν μέχρι και 57%.
Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξυνιάδα, στον Ε65 «εξαιρέθηκε» από το κύριο έργο κατά τη συμφωνία επανεκκίνησης του 2013, με τον όρο ότι το Δημόσιο δύναται να δώσει εντολή στον παραχωρησιούχο (Κεντρική Οδός) να το κατασκευάσει.
Ωστόσο το ζητούμενο είναι αν η απόφαση της απευθείας ανάθεσης θα εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Για το θέμα αυτό κατέθεσε πρόσφατα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Ι. Νικολόπουλος αναφέροντας χαρακτηριστικά:
Την ίδια στιγμή που διεξάγεται διαγωνισμός (στον οποίο παίρνουν μέρος περίπου 14 εταιρείες) για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Πάτρα, τον οποίο κερδίζει ο κ. Καλογρίτσας με 52% έκπτωση, ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να προχωρά σε απευθείας ανάθεση στον Γ. Περιστέρη για την εργολαβία του νότιου τμήματος του Λαμία – Ξυνιάδα (Ε-65), «χαρίζοντας» 310 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δεν θα γίνει δημοπράτηση – διαγωνισμός, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει 160 εκατομμύρια ευρώ, από την έκπτωση του 50%, που θα μπορούσε να λάβει, εφόσον είχε προχωρήσει σε διαγωνισμό (όπως συνέβη με τις προσφορές Καλογρίτσα)
Επειδή ο σκληρά φορολογούμενος, φτωχοποιημένος Ελληνικός λαός νιώθει και «κερατάς και ζημιωμένος» για το 1.7 δις ευρώ, για τον δρόμο Κορίνθου – Πατρών, που 10 χρόνια «παγώνει» και «ξεπαγώνει», όπως συνέβη και στον Ε-65 και στην Εγνατία Οδό και, και, και.... με αποτέλεσμα το κόστος ανά χιλιόμετρο του εθνικού δικτύου, να ξεκινά από τα 6.8 εκ. και να φτάνει στα 10 εκ. θέλει να μάθει από τον αρμόδιο Υπουργό:
«Δεν αποτελεί βαρύτατη παράβαση των θεμελιωδών κανόνων του ανταγωνισμού και παραβίαση των κανόνων των δημοσίων συμβάσεων της ευρωενωσιακής εσωτερικής αγοράς η συνέχιση των έργων από εργολάβους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του καρτέλ καθώς και η χωρίς λόγο απευθείας ανάθεση δημόσιου έργου, χαρίζοντας 310 εκατομμύρια ευρώ;», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης