Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι πρόωρες εκλογές οδηγούν είτε στα χνάρια της Ισπανίας είτε σε μοντέλο Γερμανίας

Οι πρόωρες εκλογές οδηγούν είτε στα χνάρια της Ισπανίας είτε σε μοντέλο Γερμανίας
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δεσμεύεται για εξάντληση της τετραετίας
Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τα περί πρόωρων εκλογών και διαμηνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, τα εκλογικά σενάρια καλά κρατούν.
Όχι τόσο γιατί η ΝΔ το θέτει σχεδόν καθημερινά εδώ και κάποιους μήνες, έχοντας αναγάγει την προσφυγή στις κάλπες ως το κύριο πολιτικό της αίτημα και πρόταση.
Αλλά κυρίως γιατί η κοινωνία είναι έτοιμη να «σκάσει», εκφράζοντας την απογοήτευση, το θυμό και τη δυσαρέσκεια της για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Άλλωστε τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση είναι τέτοιας έντασης που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Αλλά και «η λύση των εκλογών» δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές δημοσκοπήσεις, οι οποίες σκιαγραφούν το πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην πολιτική σκηνή.
Βάσει αυτών, η ΝΔ διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου που κυμαίνεται από 5,5 έως 12,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τα ποσοστά στην παράσταση νίκης, τότε η επικράτηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από δεδομένη.
Ωστόσο, από όλες αυτές τις μετρήσεις, είναι ξεκάθαρο πως η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν έχει τη δυναμική για να φτάσει στην αυτοδυναμία
Μια και παρά την υψηλή της συσπείρωση (άνω του 80%), το 30% στην πρόθεση ψήφου μοιάζει να είναι το «ταβάνι», καθώς αδυνατεί να «κερδίσει» τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.
Άρα θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αλλά σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι δυνητικοί εταίροι δεν είναι και πολλοί.
Δεδομένου ότι το Ποτάμι σε όλες τις μετρήσεις εμφανίζεται γύρω ή κάτω από το 2%, ως μόνος σύμμαχος προβάλλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τα ποσοστά της οποίας κυμαίνονται από 4,5% έως 7%.
Εφόσον τα ποσοστά αυτά αποτυπωθούν και στην κάλπη, ο σχηματισμός κυβέρνησης από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη φαντάζει δύσκολος, αν όχι αδύνατος.
Εξίσου απίθανο όμως θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση και το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μια και αυτός, πέρα από τα χαμηλά ποσοστά του, δεν έχει καμία πιθανότητα να βρει εταίρους.
Με τα δύο πρώτα κόμματα να κινούνται κάτω από το 50%, με το τρίτο και το τέταρτο κόμμα (Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) να είναι εκτός κάθε είδους εκλογικού σεναρίου και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να είναι κατακερματισμένες χωρίς καμία ιδιαίτερη δυναμική, ο σχηματισμός κυβέρνησης εξελίσσεται πραγματικά σε ένα περίπλοκο εγχείρημα.
Είτε υπάρχει το bonus των 50 εδρών είτε η απλή αναλογική.
Και εδώ προκύπτουν δύο τινά εφόσον οι πρόωρες εκλογές καταστούν αναπόφευκτες.
Είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, κατά «το πρότυπο» των τελευταίων μηνών της Ισπανίας, καθώς το πρώτο κόμμα θα αδυνατεί να βρει συμμάχους και να σχηματίσει κυβέρνηση είτε θα ακολουθηθεί το γερμανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία του Μεγάλου Συνασπισμού, δηλαδή τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Το πρώτο σενάριο φαντάζει εφιαλτικό για την οικονομία και την κοινωνία, το δεύτερο ουτοπικό.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης