Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε οριακό σημείο η κυβέρνηση Τσίπρα – Θα τον «στύψουν» οι δανειστές;

tags :
Σε οριακό σημείο η κυβέρνηση Τσίπρα – Θα τον «στύψουν» οι δανειστές;
Διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών, ποντάρει στον ανασχηματισμό ο Τσίπρας
Η κυβέρνηση Τσίπρα διέρχεται μιας ακόμα εξαιρετικά δύσκολης στιγμής κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Οι επόμενοι μήνες έως το τέλος του έτους θα είναι καθοριστικοί για το τι θα επακολουθήσει το 2017.
Τα μέτωπα είναι πολλά και εξόχως κρίσιμα, την ώρα που η φθορά της κυβέρνησης μοιάζει να μην έχει προηγούμενο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει απογοητευμένη και δυσαρεστημένη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, εκφράζει την απαισιοδοξία της για το μέλλον και διατυπώνει την θέση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σε θέση να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Το κυβερνητικό αφήγημα έχει ξεμείνει από θετικά επιχειρήματα, μοιάζει να μην έχει πλέον αποδέκτες.
Την ίδια στιγμή, οι ριπές της αντιπολίτευσης είναι αμείωτης έντασης για όλα τα θέματα που αφορούν τη δημόσια σφαίρα, από τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι τις σχέσεις με την Εκκλησία, συντηρώντας έτσι ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση περιβάλλον, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως η αντιστροφή του κλίματος θα μπορέσει να επέλθει μόνο μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας και κυρίως μέσω της συμφωνίας με τους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους.
Αυτό φαίνεται να είναι και το τελευταίο «όπλο» της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα.
Ο κ.Τσίπρας το έχει επισημάνει αρκετές φορές στις τελευταίες του συνεντεύξεις.
Ότι δηλαδή έως τα τέλη του έτους, οι δανειστές θα πρέπει να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία (σε συνδυασμό με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ένταξη στο QE της ΕΚΤ) μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εδώ είναι που μάλλον θα κριθούν όλα.
Εάν οι δανειστές τηρήσουν τα υπεσχημένα και εξειδικεύσουν έως το τέλος του 2016 τα μέτρα για το χρέος, η κυβέρνηση θα έχει ένα νέο και πειστικό αφήγημα να παρουσιάσει στην κοινωνία, θα έχει αντιστάσεις απέναντι στην επίθεση της αντιπολίτευσης και κυρίως θα πάρει πολύτιμες ανάσες (και την ανοχή της κοινωνίας)¬¬ για να συνεχίσει το έργο της, αναμένοντας πως η οικονομία θα αρχίσει να παίρνει μπρος και να έχει αποτελέσματα.
Της εξέλιξης αυτής θα έχει προηγηθεί – μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου – και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του εκτιμάται ότι θα προσφέρει μια ώθηση στη δυναμική της κυβέρνησης, η οποία υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορέσει να διατηρηθεί σε τροχιά εξουσίας.
Εάν όμως οι δανειστές υπαναχωρήσουν των δεσμεύσεων τους (τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι αποθαρρυντικά), τότε τα δύσκολα θα μοιάζουν με έναν ανυπέρβλητο τοίχο, τον οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει αυτήν την φορά να ξεπεράσει η κυβέρνηση.
Συνεπώς, εναπόκειται κυρίως στους δανειστές για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, αν δηλαδή θα «στύψουν» ή αν θα χαλαρώσουν τη «θηλιά» της κυβέρνησης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης