Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το comeback επιχειρεί ο Τσίπρας με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα προς το Κέντρο

Το comeback επιχειρεί ο Τσίπρας με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα προς το Κέντρο
Οι βάσεις στο συνέδριο, δείγμα γραφής ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης
Το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς το κέντρο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο.
Όπως αναμενόμενο ήταν ότι σε αυτό το προσκλητήριο διεύρυνσης δεν θα συμπεριελάμβανε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, μια και τους κατηγορεί ότι έχουν επιλέξει να στοιχηθούν «πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ.Μητσοτάκη».
«Γνωρίζω ωστόσο ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν και πολιτικές κινήσεις, δυνάμεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ιδιοτέλειες και να καταθέσουν την άποψη τους, να προσφέρουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας» είπε ο πρωθυπουργός.
Και παράλληλα σημείωσε πως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (στα μέσα Οκτωβρίου) θα είναι η ευκαιρία για να αρχίσει ο διάλογος των προοδευτικών και των αριστερών δυνάμεων.
Ο κ.Τσίπρας ξεδίπλωσε με σαφήνεια τη στρατηγική του.
Θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου
Καθώς μέσω αυτής της προσέγγισης, μπορεί να κάνει ένα νέο πολιτικό βήμα προς τα εμπρός, απαραίτητο τόσο σε όρους ανανέωσης όσο και καλύτερου προσδιορισμού του πολιτικού του στίγματος.
Και το timing είναι ιδανικό τόσο στο εγχώριο όσο και στο ευρωπαϊκό πεδίο.
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αδυνατούν να συγχρονίσουν το βήμα τους και να κάνουν πράξη το εγχείρημα της σύμπλευσης στο μεσαίο χώρο ή στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφήνοντας έτσι πολύτιμο έδαφος να χαθεί κάτω από τα πόδια τους.
Οι δυνάμεις (και οι ψηφοφόροι) του κεντροαριστερού χώρου, οι οποίες παράλληλα κρατούν σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις από τη «μεταρρυθμιστική δεξιά πολιτική» του κ.Μητσοτάκη, παραμένουν κατακερματισμένες, χωρίς πυξίδα, χωρίς προοπτική.
Χωρίς να διαθέτουν την «ομπρέλα» ενός πολιτικού φορέα που να μπορεί αφενός να τις «αγκαλιάσει» και αφετέρου να τους προσδώσει δυναμική.
Δυναμική, την οποία περιέγραψε ξεκάθαρα ο κ.Τσίπρας.
«[…] Έχουμε μια ευκαιρία πολύ σημαντική που η ιστορία δεν δίνει πολύ συχνά.
Είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου και έχουμε την ιστορική ευθύνη» τόνισε ο κ.Τσίπρας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει σαφές την ανάγκη οι «συμμαχίες» αυτές να διαμορφωθούν το ταχύτερο δυνατό..
Και όλα αυτά την ώρα που στην ΕΕ είναι περισσότερο φανερό από ποτέ πως απαιτείται αλλαγή κατεύθυνσης, πως το δόγμα της λιτότητας κλωνίζεται, πως η πολιτική αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο βήμα και ο επικείμενος ανασχηματισμός σαφές δείγμα γραφής αυτής της διεύρυνσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του, επιχειρώντας ένα δυναμικό comeback στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης