Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι απειλές του Erdogan «καμπανάκι» για Τσίπρα, Μητσοτάκη – Ζητείται συνεννόηση εν μέσω ακραίας πόλωσης

Οι απειλές του Erdogan «καμπανάκι» για Τσίπρα, Μητσοτάκη – Ζητείται συνεννόηση εν μέσω ακραίας πόλωσης
Πέρα από τις πολιτικές μάχες εντυπωσιασμού, υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις που απαιτούν σοβαρές απαντήσεις
Την περασμένη εβδομάδα ο Erdogan αμφισβήτησε ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης, κάτι που για πρώτη φορά κάνει Πρόεδρος της Τουρκίας.
Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για προβληματική κατάσταση στο Αιγαίο, εντάσσοντας στα προβλήματα αυτά την κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων.
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε την ΕΕ να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως «το παιχνίδι έχει τελειώσει» και ότι εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ληφθεί και η απόφαση για την άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους προκειμένου να μεταβαίνουν στην ΕΕ.
Από την τελευταία μάλιστα εξέλιξη εξαρτάται και όλη η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Είναι προφανές πως η Τουρκία εντείνει την πίεση της τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη.
Και αν η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης μοιάζει με «πυροτέχνημα», είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία έχει το πάνω χέρι στο προσφυγικό.
Τυχόν κατάρρευση της συμφωνίας, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη (σημειώνεται πως χθες έγινε δημοψήφισμα στην Ουγγαρία όπου αναμενόταν να απορριφθεί το σχέδιο της ΕΕ για την ανακατανομή των προσφύγων) και θα «πνίξει» πραγματικά την Ελλάδα.
Μια και η Ελλάδα είναι ίσως στην πιο δυσχερή και αδύναμη θέση, όχι μόνο λόγω γεωγραφίας αλλά και οικονομικής κατάστασης.
Οι δηλώσεις και οι απειλές του Erdogan ήχησαν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι προς το πολιτικό σύστημα.
Για το ότι υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις, για τις οποίες απαιτούνται άμεσες και συγκροτημένες απαντήσεις.
Οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν πολιτικές δυνάμεις που θα δρουν συντεταγμένα και ενιαία για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και δεν θα επιχειρούν να αποκομίσουν τα όποια μικροκομματικά οφέλη μέσα από μια ανέξοδη κριτική στην κούρσα προς την εξουσία.
Άλλωστε το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να περισώσουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους.
Οι οποίες είναι εξόχως τραυματισμένες.
Η δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή είναι χαρακτηριστική.
Εννιά στους δέκα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, το 85% δηλώνει ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση, το 80% δηλώνει δυσαρεστημένο και με τη λειτουργία της αντιπολίτευσης ενώ το 45% εκτιμά πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ είναι η καλύτερη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Το «καμπανάκι» του Erdogan πρέπει να «ακουστεί» από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (αλλά και από τις λοιπές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος) για το ανέξοδο της πόλωσης, της σύγκρουσης και του πετροβολήματος.
Ούτε η χώρα ούτε η κοινωνία αντέχει τέτοιου είδους πολυτέλειες.
Τα εθνικά θέματα, η οικονομία και το προσφυγικό είναι «καυτά» ζητήματα που απαιτούν συνεννόηση και συναίνεση.
Είναι προκλήσεις, στις οποίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καλούνται να ανταποκριθούν για το καλό τόσο των πολιτών και της χώρας όσο και των ίδιων ως πολιτικών δυνάμεων.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης