Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αέρας αισιοδοξίας με γερές δόσεις προβληματισμού στη ΝΔ – Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να πείθει

Αέρας αισιοδοξίας με γερές δόσεις προβληματισμού στη ΝΔ – Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να πείθει
Η ΝΔ καρπώνεται την κατακραυγή της κυβέρνησης
Βάσει των δημοσκοπήσεων, τα νέα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αισιόδοξα και πιο ευχάριστα για τη ΝΔ και για τον πρόεδρο της Κ. Μητσοτάκη.
Ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει προλάβει να συμπληρώσει έναν χρόνο στην προεδρία και από εκεί που πήρε τη ΝΔ στα πρόθυρα της πλήρους πολιτικής απαξίωσης, πλέον ηγείται ενός κόμματος που φέρεται να είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των επόμενων εκλογών.
Η ΝΔ (σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση αυτής του Πανεπιστημίου Μακεδονία για το ΣΚΑΪ) προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 12,5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και με σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης ενώ και ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται με διαφορά 14 μονάδων καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον κ.Τσίπρα.
Και ενώ όλα αυτά τα στοιχεία φέρουν τη ΝΔ ως ξεκάθαρο νικητή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, τα νέα είναι ακόμα καλύτερα για τον κ.Μητσοτάκη.
Μια και η εν λόγω δημοσκόπηση (όπως και όλες οι προηγούμενες) αποτυπώνει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.
Σχεδόν εννιά στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το 85% πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση ενώ το 70% υποστηρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο στην χώρα.
Με λίγα λόγια σκιαγραφείται το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα.
Αλλά τα χειρότερα για τον κ.Τσίπρα και τα καλύτερα για τον κ.Μητσοτάκη δεν έχουν τελειωμό.
Καθώς παρά την κατακρήμνιση της κυβέρνησης στα μάτια των πολιτών, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει κανείς ότι η φθορά της θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση καθώς δεν έχει άλλη εναλλακτική από την τήρηση και την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία με τη σειρά της φέρνει και άλλα μέτρα και άλλη λιτότητα.
Και όμως ο προβληματισμός στο στρατόπεδο Μητσοτάκη παραμένει.
Μια και την ώρα που η κυβέρνηση καταρρέει, η ΝΔ προηγείται μεν αλλά το ποσοστό της φτάνει στο 28,5%.
Εάν λάβει κανείς υπόψη του, πως η συσπείρωση στη ΝΔ κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (άνω του 80%) και παράλληλα δεν καταφέρνει να κερδίσει τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν μαζικά το ΣΥΡΙΖΑ, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαντλείται σε ποσοστά που κάθε άλλο παρά σε αυτοδυναμία την οδηγούν.
Εάν μάλιστα, κοιτάξει κανείς και τα ποσοστά που παίρνουν τα υπόλοιπα κόμματα (εν προκειμένω στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία που επιβεβαιώνονται όπως και από άλλες μετρήσεις), τότε θα διαπιστώσει ότι η ΝΔ για να σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί να στραφεί μόνο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Αλλά δεδομένου ότι τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κινούνται στο 4,5% (και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν το 7%), τότε καταλαβαίνει κανείς πως η ΝΔ μπορεί να κερδίσει με διαφορά τις εκλογές αλλά δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αλλά και ο κ.Μητσοτάκης έχει προβλήματα με την πειστικότητα του.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τους Τσίπρα – Μητσοτάκη, το υψηλότερο ποσοστό – 47,5% - δηλώνει κανένας από τους δύο.
Στο ερώτημα ποιος από τους Τσίπρα – Μητσοτάκη παρουσίασε το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα στη ΔΕΘ, το υψηλότερο ποσοστό – 42,5% - τονίζει κανένας από τους δύο.
Δυσπιστία υπάρχει ακόμα και για την πιο ηχηρή δέσμευση του κ.Μητσοτάκη, αυτή περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ, μια και περισσότεροι από έξι στους δέκα υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να την τηρήσει.
Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι το ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ οφείλεται ως επί το πλείστον στην έντονη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης και του κ.Τσίπρα και όχι στο αφήγημα και στο πολιτικό σχέδιο του κ.Μητσοτάκη.
Διαπίστωση που δικαίως προβληματίζει τη ΝΔ, μια και επί της ουσίας την κρατά «όμηρο» των κινήσεων του κ.Τσίπρα.
Ενώ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που η οικονομία γυρίσει και η ψυχολογία των πολιτών αλλάξει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης