Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εβδομάδα δοκιμασίας για Τσίπρα – Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει τα βήματα και το μέλλον της κυβέρνησης

Εβδομάδα δοκιμασίας για Τσίπρα – Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει τα βήματα και το μέλλον της κυβέρνησης
Η αρχή γίνεται σήμερα με τη νέα σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τη διαπλοκή
Η σημερινή νέα αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για τη διαπλοκή αναμένεται να εξελιχθεί σε μια ακόμα μάχη εντυπωσιασμού και από τις δύο πλευρές.
Με απώτερο στόχο αφενός την πολιτική αποδόμηση του αντιπάλου και αφετέρου τη συσπείρωση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα η συνοχή και η ενότητα τόσο των βουλευτών της κυβέρνησης του όσο και των στελεχών του κόμματος του είναι κρίσιμης σημασίας ιδιαίτερα ενόψει του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου).
Καθώς στο συνέδριο αυτό θα ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν και το πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός τους αμέσως επόμενους μήνες.
Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου του 2015.
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όμως έκτοτε έχουν συμβεί τέτοιας έντασης γεγονότα και έχουν υπάρξει τόσες αλλαγές και ανατροπές που αν μη τι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό του στίγμα.
Να παρουσιάσει δηλαδή ένα πολιτικό σχέδιο που θα περιέχει με σαφήνεια τους στόχους που πρέπει και μπορούν να υλοποιηθούν για να βγει η χώρα από την κρίση.
Και μέσα από αυτό το σχέδιο να βρει τη νέα του πολιτική ταυτότητα και κυρίως να αποφασίσει το που και με ποιους πορεύεται καθώς και σε ποιους πλέον απευθύνεται.
Είναι σαφές πως το συνέδριο θα είναι μια ακόμα δοκιμασία για τον κ.Τσίπρα.
Η κριτική για τα λάθη που έγιναν και οι απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο εξής είναι προφανές πως θα διαμορφώσουν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η δυναμική του ίδιου του πρωθυπουργού.
Από την ένταση της κριτικής θα εξαρτηθεί το πώς θα εξελιχθεί και η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης με τους δανειστές, την οποία η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.
Από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό του κόμματος θα φανεί το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν «ανοίγματα» και πολιτικές συμμαχίες προς τον χώρο του Κέντρου που με τη σειρά τους θεωρούνται κρίσιμες τόσο για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μια και είναι πολύ πιθανό τα «ανοίγματα» αυτά να βρουν έκφραση και στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μέσω του ανασχηματισμού που φέρεται να μελετά ο πρωθυπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή.
Το συνέδριο είναι αυτό που θα κρίνει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και που θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αυτό που θα σκιαγραφήσει εν πολλοίς το κατά πόσο εφικτή είναι η εξάντληση της τετραετίας ή πόσο κοντά είναι οι πρόωρες εκλογές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης