Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης καθορίζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Αναγκαία η διεύρυνση

Την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης καθορίζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Αναγκαία η διεύρυνση
Απαραίτητη συνθήκη για να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής στην εγχώρια πολιτική σκηνή
Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αρχίζει σήμερα τις εργασίες του, βρίσκει το κόμμα και την κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.
Και η κρισιμότητα δεν αφορά τόσο τις εσωκομματικές διαδικασίες ή την κριτική που θα ασκηθεί στον πρωθυπουργό για τα έως σήμερα πεπραγμένα.
Αφορά κυρίως την επόμενη ημέρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να επαναδιαμορφώσουν το πολιτικό τους στίγμα, την πολιτική τους ταυτότητα και να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν στο εξής.
Υπό αυτό το πλαίσιο κρίσιμη θεωρείται η παράμετρος της διεύρυνσης και των πολιτικών συμμαχιών.
Μια και αυτή είναι που μπορεί να προσδώσει στο κόμμα και στην κυβέρνηση έναν αέρα ανανέωσης, και ενδεχομένως πολύτιμες ανάσες για να υλοποιήσει το βασικό της σχεδιασμό που δεν είναι άλλος από την εξάντληση της τετραετίας.
Η οποία με τη σειρά της εκτιμάται πως θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει κάποια από τα όσα είχε εξαγγείλει και υποσχεθεί στους πολίτες, αποκαθιστώντας εν μέρει και την αξιοπιστία της.
Μέχρι στιγμής, η εικόνα είναι άκρως απογοητευτική για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι απογοητευμένη, δυσαρεστημένη, αν όχι απελπισμένη.
Η κατάρρευση της ελπίδας και της έλλειψης προοπτικής, η εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας γεμίζει την κοινωνία με απαισιοδοξία.
Και φέρνει παράλληλα την πλειοψηφία των πολιτών να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο για να αλλάξει η πορεία της χώρας, την ίδια στιγμή που η ΝΔ προβάλλει ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής των επόμενων εκλογών.
Με λίγα λόγια, το υπάρχον μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν μπορεί να προχωρήσει.
Πρέπει να αλλάξει.
Για αυτό και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατόπιση του προς το κέντρο, όπου εκεί φαίνεται πως θα «παιχθούν όλα» στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Άλλωστε η εφαρμογή της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής έχει μετατοπίσει αναγκαστικά το ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει τα πεπερασμένα του στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη και οι συνθήκες να προσεγγίσει το Κέντρο πιο ευνοϊκές από ποτέ.
Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να συντονίσουν τα βήματα τους και να κατέβουν μαζί σε ένα ενιαίο σχήμα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσελκύσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Με αποτέλεσμα να αφήνουν πολύτιμο χώρο (και μια κρίσιμη εκλογική μάζα) στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα (που ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση) να κάνουν το πρώτο βήμα.
Εφόσον αυτό εγκριθεί από το συνέδριο, είναι προφανές ότι η διεύρυνση αυτή θα αποτυπωθεί και στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, μέσω του ανασχηματισμού.
Και θα είναι μια πολιτική στροφή που μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα για το ΣΥΡΙΖΑ.
Η οποία θεωρείται και απαραίτητη για να τον διατηρήσει σε θέση πρωταγωνιστή στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης