Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εγκλωβισμένη σε ένα διαρκές αδιέξοδο η Ελλάδα – Αναπάντητο το πότε και ποιος θα την βγάλει από αυτό

tags :
Εγκλωβισμένη σε ένα διαρκές αδιέξοδο η Ελλάδα – Αναπάντητο το πότε και ποιος θα την βγάλει από αυτό

Όλοι οι πρωταγωνιστές μοιάζουν αδύναμοι να βρουν τη λύση…
Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα διαρκές, κυρίως οικονομικό, αδιέξοδο. Και το ερώτημα είναι πώς και ποιος θα καταφέρει να την βγάλει από αυτό.
Η κυβέρνηση;
Αν κρίνει κανείς από τα έως σήμερα αποτελέσματα της πολιτικής της, η απάντηση θα είναι αρνητική.
Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον 8 στους 10 πολίτες, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο.
Ακόμα και ο επικείμενος ανασχηματισμός, εάν συμπεριλάβει στην κυβέρνηση τα πολιτικά πρόσωπα (π.χ. πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ) που έδωσαν το παρών στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά την έως σήμερα εικόνα της κυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση;
Αν και ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις ως ο αδιαμφισβήτητος επόμενος πρωθυπουργός, κάθε άλλο παρά βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το σενάριο αυτό την ώρα της κάλπης.
Η αδυναμία του αφενός να επικοινωνήσει το μήνυμα του στην κοινωνία και αφετέρου να την πείσει για το σχέδιο του είναι εμφανής.
Άλλωστε η προσπάθεια του να εμφανιστεί ως ο νέος, άσπιλος, γνήσιος μεταρρυθμιστής συντρίβεται από το ίδιο του το πολιτικό παρελθόν.
Και μπορεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για συνονθύλευμα ιδεοληπτικών αριστερών, λαϊκιστών δεξιών και αποτυχημένων ΠΑΣΟΚων, αλλά μια ματιά στο εσωτερικό της θα την φέρει μπροστά στις δικές της αντιφάσεις, αδιέξοδα και λαϊκισμούς.
Η εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ακόμα χειρότερη.
Η ελληνική διοίκηση;
Και αν το πολιτικό σύστημα βυθίζεται στην ανυποληψία, στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η ελληνική διοίκηση.
Δεν την εμπιστεύεται κανείς για τίποτα.
Και όμως αν και όλοι γνωρίζουν την αδυναμία της να επιτελέσει τον ρόλο και το έργο της, την αφήνουν στην «αδράνεια» της, αναγνωρίζοντας το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει, αν την «πειράξουν».
Οι δανειστές;
Αν ισχύουν οι αποκαλύψεις από το βιβλίο του προέδρου της Γαλλίας, η Christine Lagarde πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται και με ένα τέτοιο χρέος.
Για αυτό πιστεύει ότι το καλύτερο θα ήταν η αναστολή της από τη ζώνη του ευρώ.
Το ΔΝΤ πιέζει για απομείωση του χρέους, το οποίο όμως δεν αποδέχεται το Βερολίνο.
Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται μάλιστα ότι οι Γερμανοί (σκυλιά τους χαρακτηρίζει ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Michel Sapin) είναι ικανοί να πετάξουν τους Έλληνες έξω από την Ευρώπη όσες υποχωρήσεις και αν κάνουν.
ΔΝΤ, Βερολίνο και λοιποί δανειστές αδυνατούν να συμφωνήσουν και να βρουν μια άκρη για την Ελλάδα.
Η συνταγή τους αποδεδειγμένα είναι λανθασμένη.
Παρόλο αυτά επιμένουν σε μια στρατηγική και τακτική που πνίγει την χώρα και που συντηρεί τον φαύλο κύκλο της κρίσης που βιώνει εδώ και μια επταετία.
Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι αντιμέτωπο με σωρεία προβλημάτων που απειλούν ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του.
Η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων (π.χ. οικονομική κρίση, προσφυγικό), το Brexit, η άνοδος του εθνικισμού είναι απόρροια της ανάγκης εξυπηρέτησης των εθνικών και όχι των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση.
Και παραμένει άγνωστο το υπό ποιες συνθήκες και πότε μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης