Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θέλει πραγματικά εδώ και τώρα εκλογές ο Μητσοτάκης; - Δεν ευνοεί πολιτικά τη ΝΔ

Θέλει πραγματικά εδώ και τώρα εκλογές ο Μητσοτάκης; - Δεν ευνοεί πολιτικά τη ΝΔ
Ποιο είναι το πραγματικό στοίχημα της ΝΔ και του προέδρου της
Το αίτημα της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση Τσίπρα τείνει να γίνει μόνιμο.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο το επιθυμεί πραγματικά ο κ.Μητσοτάκης.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις δημοσκοπήσεις και στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, θα μπορούσε να πει κανείς πως όντως τον συμφέρει οι εκλογές να γίνουν το ταχύτερο δυνατό.
Και αυτό διότι η ΝΔ φέρεται σε όλες τις μετρήσεις να προηγείται με μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Διότι προηγείται σε όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα στοιχεία, όπως είναι η παράσταση νίκης ή το ερώτημα περί του ποιος είναι ο πιο κατάλληλος πρωθυπουργός.
Διότι η κυβέρνηση βρίσκεται ενδεχομένως στο χειρότερο σημείο της.
Τουλάχιστον 8 στους 10 δηλώνουν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της, ενώ αντίστοιχο ποσοστό υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο προκειμένου να αλλάξει πορεία η χώρα.
Όσο μάλιστα η υπερφορολόγηση συνεχίζεται, όσο η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να σέρνεται, όσο τα μέτρα δεν αλλάζουν και όσο αυτή η αβεβαιότητα παραμένει, τόσο πιο πολύ θα πλήττεται η εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Και όμως στη ΝΔ κάθε άλλο παρά να πανηγυρίζουν μπορούν.
Διότι αν και ισχύουν όλες οι παραπάνω συνθήκες, και ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι «βουτηγμένα» στην ανυποληψία, η ΝΔ μοιάζει να αδυνατεί να κάνει τη διαφορά.
Μια και είναι εμφανές πως το προβάδισμα της στηρίζεται ως επί το πλείστον στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε μια δυναμική που διαμορφώνει το πολιτικό σχέδιο και πρόταση του κ.Μητσοτάκη.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά της ΝΔ δύσκολα πιάνουν το 30% στην πρόθεση ψήφου με τη συσπείρωση της να κινείται άνω του 80%.
Ποσοστό που αν μη τι άλλο αποτυπώνει την αδυναμία της ΝΔ να προσελκύσει όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που νιώθουν πλέον να μην εκφράζονται από το ΣΥΡΙΖΑ (και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις).
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν πείθει.
Ότι δεν πείθει η πρόταση του, το σχέδιο του.
Ότι δεν πείθει πως μπορεί να συνθέσει και να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της, από όλα εκείνα τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αυτό είναι το στοίχημα του κ.Μητσοτάκη.
Να δείξει ή να αναδείξει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του έχουν κάνει βήματα προόδου, ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν τους.
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο, ένα διαφορετικό ήθος, μια τελείως νέα πολιτική στάση.
Μόνο έτσι θα καταφέρει αφενός να αφήσει πίσω του τα βαρίδια του παρελθόντος και αφετέρου να αρχίσει να πείθει όσους δηλώνουν «πολιτικά άστεγοι» και φαίνεται να κινούνται προς την αποχή.
Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται ακόμα αρκετό χρόνο, εντατική, στοχευμένη και δημιουργική προσπάθεια.
Παράμετροι που σε καμία περίπτωση δεν του προσφέρει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης