Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όλα για όλα από τον Τσίπρα για το χρέος – Παίζεται η πολιτική του επιβίωση, κλειδί ο Schaueble

Όλα για όλα από τον Τσίπρα για το χρέος – Παίζεται η πολιτική του επιβίωση, κλειδί ο Schaueble
Αν επιμείνει στην άρνηση του το Βερολίνο, η Ελλάδα και η οικονομία μπαίνουν σε νέες περιπέτειες
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι το «κλειδί» για να αλλάξει ρότα η ελληνική οικονομία.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ζήτησε να προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιώντας ότι εάν αυτό δεν κριθεί βιώσιμο, τότε η έξοδος στις αγορές το 2018, όταν και λήγει το σημερινό πρόγραμμα, δεν θα είναι εφικτή (άρα θα ακολουθήσει ένα ακόμα, το τέταρτο μνημόνιο;).
Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici υποστήριξε και αυτός ότι η υλοποίηση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές.
Ο Benoit Coeure, εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, σε δηλώσεις του μια εβδομάδα πριν, είχε αναφέρει πως είναι απαραίτητη μια λύση για το ελληνικό χρέος που θα καθησυχάζει τις αγορές και θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, η στάση του είναι γνωστή: Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα με ταυτόχρονη λήψη ισχυρών μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Απέναντι σε όλους αυτούς ο πιο ισχυρός «παίκτης» της Ευρώπης, η Γερμανία και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος (πέρα από το ότι κάνει κουμάντο στο Eurogroup) επιμένει ότι η όποια ρύθμιση του χρέους πρέπει να γίνει το 2018 και όχι τώρα.
Αυτήν την «εμμονή» θέλει να ανατρέψει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Και κινείται μεθοδικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είτε με τις συναντήσεις που θα έχει τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες με την Merkel, τον Hollande και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους (Juncker, Dombrovskis) είτε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η επίσκεψη του στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια θετική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, γνωρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση περιορίζονται τα περιθώρια τόσο της πολιτικής του επιβίωσης όσο και της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να τρέξουν και να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τη β’αξιολόγηση έτσι ώστε να είναι καθ’όλα εντάξει στις υποχρεώσεις του και το «μπαλάκι» να βρίσκεται στην πλευρά των δανειστών.
Είναι όμως σαφές και ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα, εάν δεν αλλάξει τη στάση της η Γερμανία και ο Schaeuble.
Εάν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμείνει και δεν υποχωρήσει, καταλήγοντας τελικά στο να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα και η οικονομία της θα μείνουν στον αέρα.
Όπως στον αέρα θα μείνει και η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία βλέποντας το αδιέξοδο που θα ορθωθεί μπροστά της, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει τη λύση των πρόωρων εκλογών.
Εξέλιξη που θα πάει πάλι πίσω την ελληνική οικονομία, που θα τροφοδοτήσει νέα αβεβαιότητα και αναταραχή και που θα πυροδοτήσει τον αέναο φαύλο κύκλο της ελληνικής κρίσης.
Γεγονός όμως που και πάλι – πέρα από την ικανοποίηση της εμμονής - δεν συμφέρει την Ευρώπη και κατ’επέκταση τη Γερμανία και το Schaeuble.
Εκτός και αν η προσέγγιση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης