Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα ρέστα του (και της χώρας) παίζει στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για το χρέος – Αναγκαία η στήριξη του Μητσοτάκη

Τα ρέστα του (και της χώρας) παίζει στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για το χρέος – Αναγκαία η στήριξη του Μητσοτάκη
Εθνικό θέμα η ελάφρυνση του χρέους, δεν σηκώνει ανέξοδες πολιτικές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες – και ιδίως η σημερινή με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel - στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης, της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.
Στόχος του να ξεκαθαρίσει και να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους πως η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις.
Και ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η β’ αξιολόγηση και κυρίως να διευθετηθεί το θέμα του χρέους.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, εκτιμώντας πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πλέον δύσκολο και συνάμα καθοριστικό.
Εάν οι δανειστές δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων (όπως αφήνει να εννοηθεί το Βερολίνο λόγω των εκλογών του 2017), το επταετές ελληνικό δράμα όχι μόνο δεν πρόκειται να τελειώσει, αλλά θα περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο.
Αφενός διότι θα παρατείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ελληνική οικονομία, η οποία θα χάσει κρίσιμους «σταθμούς» που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη, στην ανάπτυξη της.
Αφετέρου διότι αυτή η στασιμότητα στην οικονομία θα συμπαρασύρει πολιτικά και την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία μην έχοντας να παρουσιάσει την οποιαδήποτε θετική είδηση, θα δει τη δυσαρέσκεια των πολιτών να εκτοξεύεται και τη (δημοσκοπική) διαφορά του με τη ΝΔ να διευρύνεται.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα επιτείνει την αγωνία και την απελπισία μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Η οποία μην έχοντας μπροστά της μια αχτίδα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω, δεν θα έχει κανένα έρεισμα, καμία διάθεση, καμία προοπτική να προχωρήσει.
Θα είναι μια κοινωνία χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερές, πλήρως απογοητευμένη.
Η στασιμότητα της οικονομίας στην αβεβαιότητα, τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και έρχονται με το 2017 αλλά και η εκτίμηση ότι αν χαθεί τώρα «το τρένο της ανάπτυξης», δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες περικοπές, νέες επιβαρύνσεις και ενδεχομένως ένα ακόμα μνημόνιο, είναι προφανές ότι θα διασαλεύσουν την όποια σταθερότητα (πολιτική, κοινωνική και οικονομική) έχει διατηρηθεί έως σήμερα.
Και τότε οι σημερινές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες, για το εάν είναι ή όχι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, για το ποιοι μάχονται και ποιοι όχι τη διαπλοκή θα έχουν ελάχιστη σημασία.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καλούνται την ύστατη αυτή ώρα να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των καταστάσεων για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και να σταματήσουν να επιζητούν μια φαινομενική πολιτική νίκη μέσα από μια στείρα και ανέξοδη αντιπαράθεση.
Η επιτυχία του προγράμματος θα είναι κυρίως επιτυχία για την ελληνική οικονομία και για τους πολίτες της χώρας.
Για αυτό και δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και μικροκομματικών συμφερόντων.
Άλλωστε με μια οικονομία «κολλημένη» στην ύφεση και στη στασιμότητα και με μια κοινωνία διαλυμένη και εξαντλημένη, ελάχιστα θα ενδιαφέρει εάν ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης θα έχουν το πολιτικό «πλεονέκτημα».

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης