Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καυτό το επόμενο δίμηνο για την κυβέρνηση Τσίπρα – Άδειες, χρέος … και στο βάθος εκλογές

Καυτό το επόμενο δίμηνο για την κυβέρνηση Τσίπρα – Άδειες, χρέος … και στο βάθος εκλογές
Ασφυκτικό το πολιτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ένα καυτό δίμηνο αναμένει την κυβέρνηση Τσίπρα αρχής γενομένης από σήμερα.
Καθώς δεν αποκλείεται η Ολομέλεια του ΣτΕ να εκδώσει την απόφαση του για το κατά πόσο ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός ή όχι.
Εάν η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Μια και θα έχει απολέσει σε δυναμική ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της, αυτό της μάχης κατά της διαπλοκής.
Το γνωρίζει πολύ καλά άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μαζί με το χρέος ως τα δύο πιο δύσκολα και μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.
Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις, καθώς τις εκλέγει και τις κρίνει μόνο ο λαός, αλλά είναι προφανές πως μια τυχόν αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση του ΣτΕ θα καταστήσει ακόμα πιο ασφυκτικό το πλαίσιο για την κυβέρνηση του.
Τον ασφυκτικό κλοιό συντηρούν και οι δανειστές.
Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά μπορούν να θεωρηθούν, καθώς το σήμα που στέλνουν είναι αυτό της καθυστέρησης.
Καθυστέρηση που με τη σειρά της επηρεάζει και τη λήψη των αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Εξέλιξη που ικανοποιεί μεν το Βερολίνο, αλλά αφαιρεί από τα χέρια της κυβέρνησης ένα ακόμα κρίσιμο «χαρτί» προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Εξέλιξη που κρατά την κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε ένα αδιέξοδο που μοιάζει να μην έχει τέλος.
Εάν τώρα προσθέσει κανείς και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η ΝΔ παγιώνει και διευρύνει το προβάδισμα της, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σταδιακά αλλά σταθερά τους ψηφοφόρους τους και ότι η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει απαισιόδοξη και απελπισμένη, εύκολα γίνεται αντιληπτό το αδιέξοδο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.
Εάν τους επόμενους δύο μήνες, δεν χαλαρώσει η «θηλιά» και δεν υπάρξουν αποφάσεις ή αν δεν γίνουν κινήσεις που θα δίνουν ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική και πορεία της χώρας, τότε τα περιθώρια για την κυβέρνηση Τσίπρα στενεύουν επικίνδυνα.
Μια και είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί και εν τέλει να υπερισχύσει η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της αναφορικά με το ενδεχόμενο των εκλογών, μια και η κυβερνητική φθορά θα τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.
Πρόκειται για ένα σενάριο, αν μη τι άλλο καταστροφικό, το οποίο πέραν της ΝΔ, δεν το ζητά κανείς και το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Εάν όμως έως τα τέλη του έτους, η κατάσταση παραμείνει εξίσου απελπιστικά στάσιμη, με το πολιτικό κλίμα να βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο για την κυβέρνηση, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την έναρξη της άνοιξης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης