Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δύσκολο το μονοπάτι για την κυβέρνηση – Στο επίκεντρο το ζήτημα του χρέους

Δύσκολο το μονοπάτι για την κυβέρνηση – Στο επίκεντρο το ζήτημα του χρέους
Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν πολιτικά και επικοινωνιακά «αντίβαρα» 
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που συνοδεύονται από τις νέες αξιώσεις των δανειστών, οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές κόντρες που φουντώνουν ενόψει και του ανασχηματισμού και η επόμενη μέρα της απόφαση του Σ.τ.Ε. για τις τηλεοπτικές διαμορφώνουν ένα δύσβατο μονοπάτι το οποίο καλείται η κυβέρνηση να… διαβεί με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες».
Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν πολιτικά και επικοινωνιακά «αντίβαρα» και ίσως και έναν «από μηχανής θεό» για το ζήτημα του χρέους για το οποίο οι θεσμοί και κυρίως το Βερολίνο «κάνουν τα στραβά μάτια» παραπέμποντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το νέο έτος.
Ο «από μηχανής Θεός» αλλά και ένα πρώτης τάξεως succes story θα μπορούσε να είναι ο αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η διήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα ότι η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου είναι η πρώτη μετά από 17 χρόνια και 4η στην ιστορία, και αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και τη Βαρσοβία. Μάλιστα ειδικά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί Αθήνα και Βερολίνο στο τέλος της θητείας του, σε συνέχεια του μηνύματος του Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα.
Σε κάθε περίπτωση και περά από τα απτά αποτελέσματα για το ζήτημα του χρέους η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την επίσκεψη βάζοντας στο τραπέζι των συνομιλιών όλα τα ζητήματα από τα ενεργειακά, το προσφυγικό, τα ζητήματα ασφάλειας στη περιοχή, αλλά και ζητήματα προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ωστόσο, στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης υπάρχουν σημαντικές εμπλοκές σε μια σειρά από ζητήματα με το Μέγαρο Μαξίμου από τη μία να επιθυμεί να κρατήσει την «άμυνα» στις «κόκκινές γραμμές και από την άλλη να γνωρίζει ότι με την επιστροφή των θεσμών σε είκοσι ημέρες θα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Σε αντίθετη περίπτωση το σημαντικότερο επιχείρημα, αυτό τις υλοποίησης από τους εταίρους των συμφωνηθέντος καθώς και εμείς θα έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας θα καταρρεύσει και ουδείς από την ελληνική πλευρά θα ημπόρει να βάλει το ζήτημα του χρέους στο τραπέζι.
Και μέσα σε όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λύσει και τον γρίφο του ανασχηματισμού και μάλιστα το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να… κατεβάσουν τα μολύβια περιμένοντας τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Γι΄ αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας προήδρευσε χθες πολύωρης σύσκεψης με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεανώ Φωτίου πέρασαν την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τις εμπλοκές στη διαπραγμάτευση, τις νέες απαιτήσεις των δανειστών και να πάρουν οδηγίες από τον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν, όταν επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης