Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μεγάλο στοίχημα για τον Τσίπρα ο ανασχηματισμός – Νέα αρχή μόνο με ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Μεγάλο στοίχημα για τον Τσίπρα ο ανασχηματισμός – Νέα αρχή μόνο με ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Απεγκλωβισμό από τη διαρκή φθορά της κυβέρνησης αναζητά ο πρωθυπουργός
Αν και η κυβέρνηση μετά τη γνωστοποίηση (για διαρροή κάνει λόγο το Μαξίμου) της έγκρισης από το ΣτΕ των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων, έσπευσε να επισημάνει πως ο ανασχηματισμός δεν είναι την παρούσα στιγμή προτεραιότητα του πρωθυπουργού, είναι προφανές πως ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το σημερινό υπουργικό σχήμα.
Τα σενάρια για το πότε θα ανακοινωθεί, για το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν αναπόφευκτα έχουν φουντώσει.
Ανεξάρτητα όμως από τη σεναριολογία αυτή, η οποία αναμφίβολα έχει το ενδιαφέρον της, είναι ξεκάθαρο πως οι αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης είναι παραπάνω από επιβεβλημένες.
Η χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue πέρα από το προβάδισμα της ΝΔ, δείχνει ότι 9 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Εάν τώρα προσθέσει κανείς το πολιτικό πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, τα αδιέξοδα που διαφαίνονται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τόσο στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης όσο και για την απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά τη γενικότερη δυσφορία και απαισιοδοξία που επικρατεί στην κοινωνία απέναντι στα κυβερνητικά πεπραγμένα που έχει φέρει τους πολίτες να υποστηρίζουν πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο προκειμένου να αλλάξει πορεία η χώρα, είναι σαφές πόσο φθαρμένο είναι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα.
Με την εικόνα της κυβέρνησης να βαίνει διαρκώς αποδυναμωμένη είναι σαφές πως ο Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές.
Οι οποίες θα του δώσουν και επικοινωνιακή και ουσιαστική πολιτική ώθηση.
Μια και θα πρέπει μέσω του ανασχηματισμού, ο οποίος ενδεχομένως αποτελεί και το τελευταίο δυνατό χαρτί του, να καταστήσει σαφές ότι το υπουργικό του σχήμα είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με ταχύτητα, συγκροτημένα και χωρίς ταλαντεύσεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου και στα όσα προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους δανειστές.
Κυρίως όμως και δεδομένης της σημερινής κυβερνητικής φθοράς, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αρχίζει μια νέα, δυναμική πορεία, η οποία αναμφίβολα δεν μπορεί να γίνει με το ανακάτεμα της τράπουλας και με την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων.
Θα πρέπει στο κυβερνητικό σχήμα να μπουν νέα πρόσωπα, τα οποία συν τοις άλλοις να πραγματώνουν τόσο την ανανέωση όσο και το «άνοιγμα» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σε όμορους πολιτικούς χώρους.
Η ανανέωση είναι επιβεβλημένη και απαιτούνται ριζικές αλλαγές, ακόμα και αν αυτές πυροδοτήσουν έναν ακόμα γύρο εσωκομματικής γκρίνιας και εσωστρέφειας.
Άλλωστε από αυτό το υπουργικό σχήμα εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό πως θα κριθεί τόσο η επιτυχία του κυβερνητικού έργου όσο και το μέλλον της κυβέρνησης.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο Τσίπρας δεν μπορεί να περιοριστεί σε ημίμετρα αλλά καλείται για άλλη μια φορά να κάνει την υπέρβαση.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης