Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κυβέρνηση ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές αλλά δεν μπορεί να τις αποκλείσει – Ασφυκτικός ο κλοιός για τον Τσίπρα

Η κυβέρνηση ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές αλλά δεν μπορεί να τις αποκλείσει – Ασφυκτικός ο κλοιός για τον Τσίπρα
Διαρκώς επιδεινούμενη η εικόνα της κυβέρνησης
Το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, το οποίο δίνει ένα προβάδισμα 24 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ (42%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (18%) ως προς την εκλογική επιρροή, αποτελεί αναμφίβολα ένα ηχηρό «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.
Διότι πέρα από τις όποιες ενστάσεις διατυπώνονται για την ακρίβεια της μέτρησης (π.χ. για το ότι τα ποσοστά των κομμάτων ανέρχεται στο 130%, αν συμπεριληφθεί και το 30% της αδιευκρίνιστης ψήφου), οι υπόλοιποι δείκτες αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση για την κυβέρνηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξίσου ξεκάθαρο όμως είναι ότι η ΝΔ σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει τέτοια δυναμική, δηλαδή να φτάνει στο 42% (άλλωστε δεν προκύπτει από καμία έως σήμερα άλλη δημοσκόπηση) και να ξεπερνά κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ (έστω και αν η συγκεκριμένη μέτρηση αφορά εκλογική επιρροή και όχι πρόθεση ψήφου).
Αντιθέτως, οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ παρά το προβάδισμα της, δεν είναι σε θέση να προσελκύσει και να πείσει τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φαίνονται να επιλέγουν μια στάση αναμονής.
Κάτι άλλωστε που έχει παραδεχθεί και η ΝΔ, η οποία ως στόχο της έχει θέσει να διαμορφώσει στο εξής ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
Είναι επίσης σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα βιώνουν μια άνευ προηγουμένου φθορά και δυσαρέσκεια αλλά ενέχει μεγάλες δόσεις υπερβολής ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Το προβληματικό μέρος της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αλλού.
Πρώτον, ότι το 89% υποστηρίζει ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση.
Δεύτερον, ότι το 61% θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα το οικονομικό και το 35% την ανεργία.
Τρίτον, ότι το 50% δηλώνει ότι μάλλον χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές (έναντι 48% που υποστηρίζει το αντίθετο).
Πρόκειται για ευρήματα που μαρτυρούν τη δεινή θέση της κυβέρνησης.
Μια και αποδεικνύουν πως η ανοχή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση εξαντλείται (από το αυξημένο ποσοστό αυτών που είναι υπέρ των εκλογών) μια και «προεξοφλείται» πως αυτή δεν είναι σε θέση ούτε να αλλάξει τη λάθος κατεύθυνση ούτε να ανταποκριθεί και να φέρει αποτελέσματα στα δύο σημαντικότερα προβλήματα.
Τα στοιχεία του πολιτικού βαρόμετρου της Pulic Issue αν μη τι άλλο υποδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιδιώξει εκλογές, καθώς είναι σαφές το αρνητικό αποτέλεσμα που θα βγάλει για αυτήν η κάλπη.
Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και τα όσα θα συμβούν (ή δεν θα συμβούν) θα είναι απολύτως καθοριστικά για το τι θα επακολουθήσει.
Και λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων, θα ήταν εξαιρετικά αφελές να βγάλει κάποιος από το κάδρο ακόμα και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης