Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τριπλή μάχη εντός και εκτός συνόρων για την κυβέρνηση – Στο επίκεντρο χρέος, αξιολόγηση και τηλεοπτικές άδειες

Τριπλή μάχη εντός και εκτός συνόρων για την κυβέρνηση – Στο επίκεντρο χρέος, αξιολόγηση και τηλεοπτικές άδειες
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο με τους δανειστές, το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας 
Τριπλή μάχη εντός και εκτός συνόρων καλείται να δώσει η κυβέρνηση έχοντας ανοιχτό το μέτωπο με το κουαρτέτο των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους, το εσωτερικό μέτωπο με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τη διευθέτηση θεμάτων όπως οι τηλεοπτικές άδειες και το εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξε με κορυφαία και κομματικά ισχυρά στελέχη τα οποία βρέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος μετά τον ανασχηματισμό.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο με τους δανειστές, το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας αλλά και αποφασιστικότητας ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει και μάλιστα με θετικό πρόσημο και χωρίς υποχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, διάχυτο είναι το κλίμα καχυποψίας μετά και τις νέες δηλώσεις Σόιμπλε για το τι θα πράξουν εταίροι και δανειστές στο ζήτημα του χρέους.
Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να αποτελούν τον πυρήνα του νέου πολιτικού και οικονομικού αφηγήματος της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πώς αν δεν υπάρξει θετική και ουσιαστική εξέλιξη τότε ο χρόνος θα κυλήσει αντίστροφα με τους εταίρους και δανειστές να «τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια» της κυβέρνησης.
Κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων που οδηγεί ακόμα και πρόωρες κάλπες.
Με στόχο τη δημιουργία μια ισχυρής συμμαχίας που θα ασκήσει πιέσεις έγινε χθες και η συνάντηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Barack Obama, στην Αθήνα.
Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τον Γιάννη Δραγασάκη να εκφράζει την πρόθεση της Ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει την αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος ώστε να δρομολογηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τελικό στόχο την έξοδο στις αγορές το 2017.
Την ίδια ώρα η μάχη στο εσωτερικό είναι πολυμέτωπη.
Τηλεοπτικές άδειες με το ΣτΕ να «ξηλώνει» τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθημερινότητα των πολιτών που γίνεται ολοένα και δυσκολότερη λόγω των μέτρων που επιβάλλονται από τα μνημόνια, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν σημαντική φθορά της κυβέρνησης και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν τις «συμπληγάδες» μέσα από τις οποίες καλείται να περάσει η κυβέρνηση με όσο το δυνατόν λιγότερες πολιτικές απώλειες.
Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα της επανεκκίνησης της οικονομίας με εξωστρεφείς πολιτικές, έμφαση στις αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες, τη νέα επιχειρηματικότητα με προσκλητήριο σε εγχώριους αλλά κυρίως ξένους επενδύτες, τα …μαντάτα από την έκθεση του ΟΟΣΑ είναι τουλάχιστο αποθαρρυντικά.
Στην έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αξιολόγηση των επιπτώσεων της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα» εντοπίζονται 356 κανονιστικά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα ενώ γίνονται και συστάσεις που αφορούν σε πέντε τομείς της οικονομίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις κατασκευές (οικοδομές), τα μέσα ενημέρωσης (Media), το χονδρικό εμπόριο και κάποιους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας όπως τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα.
Στην έκθεση αξιολογηθήκαν 1290 νομοθετήματα, βρέθηκαν 577 εμπόδια και 356 από αυτά κατέληξαν σε συστάσεις.
Με απλά λόγια, μέχρι το τέλος του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μία «τιτάνια» προσπάθεια ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στις 356 συστάσεις αν θέλει να εκπέμψει μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν υγιή και ασφαλή επενδυτικό προορισμό.
Τέλος, ο ανασχηματισμός που έγινε με γνώμονα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου μπορεί να έκλεισε μέτωπα όπως αυτό με την Εκκλησία ή εκείνο των περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων με τους Νίκος Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα να βρίσκονται εκτός κυβερνητικού σχήματος και τον Πάνο Σκουρλέτη να μετακομίζει σε άλλο χαρτοφυλάκιο, ωστόσο βάθυνε το εσωκομματικό …ρήγμα.
Ένα ρήγμα που είχε ήδη ανοίξει από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου μπορεί να κυριάρχησε η προεδρική πλειοψηφία όμως διατήρησε τις δυνάμεις της η εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία δεν παρέλειψε να δείξει και τα δόντια της καθώς άφησε εκτός Πολιτικής Γραμματείας πρόσωπα που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός επιβάλλοντας άλλα από τον σκληρό κομματικό πυρήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης