Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η άνευ προηγουμένου φθορά του Τσίπρα, η τελευταία του ελπίδα και το δίμηνο που τα κρίνει όλα…

Η άνευ προηγουμένου φθορά του Τσίπρα, η τελευταία του ελπίδα και το δίμηνο που τα κρίνει όλα…
Η κοινή γνώμη προεξοφλεί την εκλογική νίκη της ΝΔ
Η φθορά της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακή.
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία το επιβεβαιώνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο.
Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς αυξάνεται (πλέον είναι στις 15 ποσοστιαίες μονάδες), η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με 50 και πλέον μονάδες (!) ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16,5 μονάδες του Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός
Την ίδια στιγμή, το ισχυρότερο χαρτί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τη δημοτικότητα του και άρα την αποδοχή του να υποχωρεί με εξίσου γοργούς ρυθμούς.
Στοιχεία που αν μη τι άλλο προδιαγράφουν μια αδιαμφισβήτητη νίκη της ΝΔ σε περίπτωση εκλογών.
Εκτίμηση άλλωστε που την ενισχύει και η ίδια η κοινωνία.
Το 87% πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση (το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του έτους), το 89% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης (το υψηλότερο από τις αρχές του έτους), θέση με την οποία ταυτίζεται και το 79% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές!
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί, εάν ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του μπορούν να «γυρίσουν» τη σημερινή για αυτούς αδιέξοδη κατάσταση.
Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από τους δανειστές.
Και αυτή θα δοθεί σύντομα.
Μια και έως τα τέλη του έτους οι εταίροι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές αν προτίθενται να δώσουν μια συνολική λύση για το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.
Και η απόσταση μεταξύ αποτυχίας και επιτυχίας κρέμεται από μια κλωστή.
Εάν έως το τέλος του έτους ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, ληφθούν αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και σχεδιαστούν τα μεσοπρόθεσμα και παράλληλα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα χαλάρωσης και θα ενισχυθούν οι ελπίδες για έξοδο στις αγορές και για προσέλκυση επενδύσεων.
Και μπορεί οι συνέπειες να μην φανούν άμεσα στην τσέπη των Ελλήνων, αλλά θα είναι σαφή δείγματα ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία.
Θα είναι σημάδια που θα προμηνύουν το τέλος της κρίσης.
Θα είναι αναμφίβολα μια επιτυχία που θα χρεωθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Εάν όμως όλα αυτά συνοδεύονται από νέα μέτρα, ή από μια νέα συμφωνία, ή από ένα ακόμα μνημόνιο, τότε θα είναι η καταστροφή της κυβέρνησης Τσίπρα και η αφορμή της πτώσης της.
Τα έως σήμερα δεδομένα πάντως ενισχύουν το σενάριο της καθυστέρησης.
Αυτό που θέλει τους δανειστές να μην έχουν εμπιστοσύνη στην (εκάστοτε) ελληνική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τα υπεσχημένα μέχρι τέλους και να μην θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο και κόστος - ιδιαίτερα ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων - μιας οριστικής λύσης του ελληνικού ζητήματος, αφήνουν να τραβήξει το σημερινό αδιέξοδο έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Εάν αυτή η τακτική συνεχιστεί, τα νέα προμηνύονται αρνητικά για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Καθώς η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα θα εξακολουθήσουν να σέρνονται, με την κυβέρνηση να φθείρεται ακόμα περισσότερο.
Εάν οι δανειστές επιλέξουν να δώσουν μια οριστική και ρεαλιστική λύση στο ελληνικό ζήτημα (κάτι άλλωστε που συμφέρει και την Ευρώπη συνολικά), τότε ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει ότι αυτοί που δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές ή αυτοί που επιλέγουν «κατ’ανάγκη» λόγω έλλειψης εναλλακτικής τη ΝΔ, ότι θα επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι και μόνη – και ενδεχομένως τελευταία - του ελπίδα για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης