Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η αισιοδοξία Τσίπρα, η επίσκεψη Obama και η τελική ευθεία για το χρέος – Τυχόν νέα μέτρα φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές

Η αισιοδοξία Τσίπρα, η επίσκεψη Obama και η τελική ευθεία για το χρέος – Τυχόν νέα μέτρα φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές
Καταστροφικό το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Σε πρόσφατο άρθρο του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, εξελίξεις που μαζί με την ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ θα αποτελέσουν το πλέον ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Μήνυμα που θα στέλνει το «σήμα» στη διεθνή και επενδυτική κοινότητα ότι η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αποκαθίσταται και ότι η χώρα επιστρέφει ύστερα από επτά χρόνια στην κανονικότητα.
Παρόμοιο μήνυμα άλλωστε προτίθεται να στείλει και κατά την επικείμενη επίσκεψη του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος αφού θα υπογραμμίσει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, θα επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα οι δηλώσεις Obama θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς και δεδομένου της συνέχειας της αμερικανικής πολιτικής, θα απηχούν και τις διαθέσεις του νέου προέδρου Donald Trump (με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα) απέναντι στις ελληνικές υποθέσεις και ζητήματα.
Την ίδια στιγμή, κινήσεις για την εύρεση διεξόδου γίνονται τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και σε επίπεδο ΔΝΤ με αποτέλεσμα πολλοί να εκτιμούν πως η συγκυρία τείνει να εξελιχθεί σε θετική για την ελληνική πλευρά.
Ερωτηματικό βέβαια παραμένει το τι συνεπάγεται αυτή η διαφαινόμενη συμφωνία, εάν δηλαδή προϋποθέτει και συνδέεται με νέα μέτρα ή ένα πιθανό 4ο μνημόνιο, όπως πολλοί προειδοποιούν.
Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ενός νέου μνημονίου, επισημαίνοντας – και ορθά – ότι εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε το σημερινό αδιέξοδο και οι πολιτικές λιτότητας θα διαιωνίζονται.
Είναι προφανές ότι ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να σηκώσουν το βάρος νέων επώδυνων μέτρων.
Ήδη περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες εκφράζουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια τους για τα έως σήμερα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά και για την οικονομική τους κατάσταση.
Εάν οι δανειστές απαιτήσουν νέα, σκληρά μέτρα τότε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι πολιτικές εξελίξεις και οι πρόωρες εκλογές.
Θα είναι όμως μια εξέλιξη ιδιαίτερα καταστροφική δεδομένου ότι όλα τα θετικά που έχουν δρομολογηθεί για να γυρίσει σελίδα η χώρα και η οικονομία (αξιολογήσεις, χρέος, QE, ανάπτυξη κοκ) θα πάνε πίσω ενώ η όποια πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα έχει απομείνει, ενδεχομένως να χαθεί ανεπιστρεπτί.
Και όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία όπου τα πάντα στην Ευρώπη είναι ρευστά και πιθανά (ιδιαίτερα μετά την εκλογή Trump) και οι ανοχές για νέα «δράματα» εξαιρετικά περιορισμένες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης