Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ιστορική επίσκεψη Obama, να την εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για τα ελληνικά συμφέροντα

Ιστορική επίσκεψη Obama, να την εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για τα ελληνικά συμφέροντα
Μεγάλα τα οφέλη από την παγκόσμια προβολή των ελληνικών θέσεων διά στόματος του προέδρου των ΗΠΑ
Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama είναι αναμφίβολα ένα γεγονός τεράστιας πολιτικής εμβέλειας.
Ο Obama θα είναι μόλις ο 4ος Αμερικάνος πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα.
Συνεπώς και δεδομένης της δυναμικής των ΗΠΑ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η επίσκεψη του Barack Obama είναι από μόνη της ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα.
Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται λίγους μήνες πριν αφήσει το Λευκό Οίκο και ότι η Ελλάδα (μαζί με τη Γερμανία) είναι ο τελευταίος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας του, τότε καθίσταται σαφές το πόσο σημαντική και βαρύνουσα είναι η επίσκεψη αυτή και για την χώρα και για τον ίδιο τον Αμερικάνο πρόεδρο.
Το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν πως μετά την εκλογή Trump, το ταξίδι του Obama καθίσταται ανίσχυρο μια και η πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει, είναι τουλάχιστον γραφικό.
Άλλωστε ο Obama θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και θα λαμβάνει αποφάσεις έως τις 20 Ιανουαρίου.
Και δεν είναι μόνο η επίσκεψη αλλά και το περιεχόμενο των όσων θα πει ο «πλανητάρχης», τα οποία λόγω και της ιδιαίτερης αυτής συγκυρίας, θα ακουστούν με μεγαλύτερη ένταση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
Το να υποστηρίξει λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια από τις τελευταίες παγκόσμιες περιοδείες του, τις ελληνικές θέσεις, να επαναλάβει ότι πρέπει αφενός η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου ότι οι δανειστές της πρέπει να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους της, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, είναι αν μη τι άλλο κάτι εξαιρετικά θετικό για τα συμφέροντα της χώρας.
Και μπορεί ο Obama να μην κουβαλά λεφτά ή να μην είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει και πληρώνει για την Ελλάδα, αλλά είναι ξεκάθαρο – έστω και επικοινωνιακά, συμβολικά – ότι η στάση του απέναντι στην Ελλάδα στέλνει σαφέστατα ένα μήνυμα προς όλο τον πλανήτη πως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης επιστρέφει, πως η κανονικότητα αποκαθίσταται σε αυτή τη «γωνιά» του πλανήτη, μήνυμα ιδιαίτερης σημασίας για τους απανταχού επενδυτές και όχι μόνο.
Πράγματι ο Obama έχει υποστηρίξει τις ίδιες θέσεις και στο παρελθόν και δεν κατάφερε να αλλάξει κάτι ως προς το ελληνικό ζήτημα, όλα τα προηγούμενα χρόνια της θητείας του.
Πράγματι, οι Γερμανοί είναι αυτοί που πληρώνουν και που αποφασίζουν.
Πράγματι, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αλλάξουν τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην πολιτική της λιτότητας.
Πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να περιμένει από την επίσκεψη του Obama ούτε τη μείωση του ΦΠΑ ούτε την αύξηση των μισθών και των συντάξεων.
Αυτές οι παραδοχές όμως δεν μπορούν σε τίποτα να επισκιάσουν την τεράστια πολιτική και ιστορική σημασία της επίσκεψης Obama ούτε να υποβαθμίσουν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από αυτήν η ελληνική κυβέρνηση.
Και καλά θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα (αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα) να την αξιοποιήσει και πολιτικά και επικοινωνιακά προς κάθε κατεύθυνση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο εκεί που χρειάζεται προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης