Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ναι σε όλα από τον Obama για τις ελληνικές θέσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Βερολίνο

Ναι σε όλα από τον Obama για τις ελληνικές θέσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Βερολίνο
Η Merkel είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την τύχη του ελληνικού ζητήματος
Τα μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama ήταν σαφή και ξεκάθαρα.
Και το κυριότερο όλα ήταν υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Ο Obama υποστήριξε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η εμμονή με τη λιτότητα.
Ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας μια και με αυτήν δεν υπάρχει προοπτική ούτε εξόδου από την κρίση ούτε ανάπτυξης.
Και ότι ένα πρώτο και καθοριστικό βήμα για να έρθει η ανάπτυξη είναι να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Και μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν εκφραστεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν, αλλά ουδέποτε ως τώρα εκφράστηκαν ή υποστηρίχθηκαν οι ελληνικές θέσεις με τόσο σθένος, με τόσο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τα χείλη ενός προέδρου των ΗΠΑ.
Θα ήταν πραγματικά μια άνευ προηγουμένου επιτυχία για την ελληνική πλευρά, εάν οι ισορροπίες και η συγκυρία ήταν διαφορετικές.
Ο Obama είναι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που ο Λευκός Οίκος αλλάζει όχι μόνο πολιτικά χέρια αλλά και πολιτικό στρατόπεδο.
Ίσως αν αυτή η κατηγορητικά διατυπωμένη παρέμβαση του είχε έρθει πιο νωρίς ή αν η Clinton τον είχε διαδεχθεί στην προεδρία των ΗΠΑ, να είχε η πίεση του ισχυρότερη δυναμική και η πίεση του μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αλλά και πάλι η μπάλα θα βρισκόταν στα πόδια της Γερμανίας.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Obama θα επαναλάβει τα καλά του λόγια (άραγε με τις ίδιες εκφράσεις;) για την Ελλάδα και στην Angela Merkel, στη συνάντηση που θα έχει μαζί της στο Βερολίνο.
Αλλά μέχρι εκεί.
Είναι άλλωστε γνωστό εδώ και καιρό ότι αυτοί που αποφασίζουν για την Ελλάδα είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πρωτίστως το Βερολίνο.
Είναι αναμφισβήτητο ότι στο Βερολίνο θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, για το ελληνικό ζήτημα.
Καθώς και το πότε και με ποιο τρόπο θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Και κανείς δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι ισορροπίες, τουλάχιστον σήμερα, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δεν μπορεί όμως και να παραγνωρίσει κανείς ότι απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, η ενίσχυση των ελληνικών θέσεων (ιδιαίτερα τώρα που «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος) από τον πρόεδρο Obama έχουν τη σημασία τους.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αμερικανική πολιτική φαίνεται να εξακολουθεί να επενδύει στην ευρωπαϊκή σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.
Και πέρα από τις όποιες ενστάσεις, η Angela Merkel είναι ίσως η μόνη πολιτικός – ηγέτης της ΕΕ που μπορεί να αφουγκραστεί και κατανοήσει πολιτικά τα μηνύματα που στέλνει ο πρόεδρος Obama.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης