Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ξαφνικά όλοι αγάπησαν το ΠΑΣΟΚ – Κινήσεις προσέγγισης από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και έντονες διεργασίες στο κέντρο

Ξαφνικά όλοι αγάπησαν το ΠΑΣΟΚ – Κινήσεις προσέγγισης από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και έντονες διεργασίες στο κέντρο
Όλα για το μεσαίο χώρο
Το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες στον χώρο του κέντρου γίνονται ολοένα και πιο έντονες με το βλέμμα να στρέφεται σε πολιτικές (παρασκηνιακές και μη) συμμαχίες και συνέργειες.
Η συνύπαρξη των Μητσοτάκη, Βενιζέλου και Θεοδωράκη (σε παρουσίαση βιβλίου) πυροδότησε σενάρια για την έναρξη διαμόρφωσης ενός μετώπου των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.
Της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι (έκανε λόγο για πολιτική ασφυξία λόγω της απόφασης της ηγεσίας να πορευτεί αυτόνομα το κόμμα), η οποία με τη σειρά της προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ.Θεοδωράκη, ο οποίος αφού «χρέωσε» στο ΠΑΣΟΚ την «απώλεια» της κας.Μάρκου, υποστήριξε πως οι πιέσεις από τις παλιές πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) δεν πρόκειται να αλλάξουν την πορεία του κόμματος του.
Την ίδια στιγμή ο κ.Μητσοτάκης ζητούσε από το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ και να ταχθεί στο πλευρό της συμμαχίας κατά του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού, όταν νωρίτερα υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα έκαναν άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας την ανάγκη συστράτευσης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή που ευαγγελίζεται ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ.
Ήταν εν μέρει αναμενόμενο ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξελισσόταν σε μια «περιζήτητη» νύφη για το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Το Ποτάμι, μετά την απόφαση να μην πορευτεί ούτε αριστερά, ούτε δεξιά αλλά αυτόνομα, παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστεί πολιτικά.
Ίσως για αυτό και έχουν ήδη αποχωρήσει οι 3 από τους 11 βουλευτές που εξέλεξε τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αντιμετωπίζεται – κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις – ως ένα κόμμα που μπορεί να έχει κάποιο ρυθμιστικό ρόλο πριν ή μετά τις επόμενες εκλογές.
Συνεπώς οι «μετοχές» του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύονται.
Καθώς εξελίσσεται στον τελευταίο εναπομείναντα στρατηγικό «παίκτη», με τον οποίο θα μπορούσαν να συμμαχήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι ακόμα και την Ένωση Κεντρώων εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές, είναι προφανές πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν να αποκαταστήσουν τις γέφυρες επικοινωνίας τους με το ΠΑΣΟΚ.
Η μεν ΝΔ διότι γνωρίζει πως παρά το προβάδισμα της, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνη της μια και απέχει κατά πολύ από την αυτοδυναμία.
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ διότι γνωρίζει πως μόνο αν συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο με τις υπόλοιπες κεντροαριστερές δυνάμεις, θα καταφέρει να διασωθεί πολιτικά και να κρατήσει σε δυναμική.
Είναι ξεκάθαρο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εντείνουν ολοένα και περισσότερο τις προσπάθειες τους να προσεγγίσουν το μεσαίο χώρο και να επενδύσουν σε αυτόν αφενός διότι ξεμένουν από δυνάμεις αφετέρου διότι οι ψηφοφόροι αυτού του χώρου θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Απέναντι σε αυτές τις προσκλήσεις, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξακολουθεί να μην χαίρει της ιδιαίτερης αποδοχής από τους πολίτες μια και τα ποσοστά του μετρώνται στο 5,5% με 7%, υπογραμμίζει ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς προκειμένου να μπει σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Το βασανιστικό ερώτημα με ποιους θα ανασυγκροτήσει την Κεντροαριστερά εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο.
Και όσο παραμένει μετέωρη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τόσο πιο αδύναμη θα είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ λόγω της πίεσης που θα δέχεται από τα δεξιά και τα αριστερά του και τόσο μεγαλύτερη η πρόκληση να διατηρήσει ή να αυξήσει την όποια δυναμική του.
Άλλωστε το παράδειγμα της ΔΗΜΑΡ πλανάται ακόμα στον αέρα…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης