Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τσίπρας και Μητσοτάκης παίζουν μικροπολιτικά και για τις εντυπώσεις όταν οι προκλήσεις για την χώρα θεριεύουν

Τσίπρας και Μητσοτάκης παίζουν μικροπολιτικά και για τις εντυπώσεις όταν οι προκλήσεις για την χώρα θεριεύουν
Αναγκαίο να σταματήσει το πετροβόλημα και να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στα εθνικά θέματα
Τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις πλευρές επιβεβαιώνουν πως εισερχόμαστε σε μια πραγματικά ασταθή περίοδο, όπου όλα είναι πιθανά.
Αν και η μίνι σύνοδος κορυφής των πέντε ισχυρών Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ με στελέχη του ΔΝΤ που φέρεται να ήταν προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο ματαιώθηκε οριστικά ή αναβλήθηκε για αργότερα, αναμφίβολα σηματοδοτεί ότι στο παρασκήνιο οι εξελίξεις και οι συνεννοήσεις για το ελληνικό ζήτημα τρέχουν.
Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι στη συνάντηση αυτή οι δανειστές επρόκειτο να καταλήξουν σε μια τελική κοινή πρόταση και σε μια οριστική λύση για την Ελλάδα, σενάριο που αν επιβεβαιωνόταν, θα θεωρούνταν βέβαιο πως θα συνοδευόταν από ισχυρά «ανταλλάγματα» και από ελληνικής πλευράς.
Ανεξάρτητα από τη θολότητα σχετικά με την πραγματοποίηση και τους σκοπούς αυτής της συνόδου, είναι ξεκάθαρο στους περισσότερους ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λήξει γρήγορα και θετικά, (ή τουλάχιστον να δρομολογηθεί η λύση του) πριν αρχίσουν οι εκλογικές μάχες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Χρόνος δεν υπάρχει καθώς οι ανατροπές είναι πιθανό να αρχίσουν να τρέχουν από τις 4 Δεκεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα στην Ιταλία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην πτώση της κυβέρνησης Renzi με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σταθερότητα όλης της ΕΕ.
Και ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι θέση θα είναι σε λίγους μήνες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (ιδιαίτερα μετά το Brexit και την εκλογή Trump στις ΗΠΑ), οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται με την Ελλάδα να είναι στην πρώτη «γραμμή πυρός».
Το προσφυγικό εξακολουθεί να παραμένει ένα τεράστιο ζήτημα την ώρα που οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας που προκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία) αναμένεται να έχει περαιτέρω επιπτώσεις όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στο Κυπριακό ενώ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την άκρως επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει εσχάτως ο Erdogan, ο οποίος έχει φτάσει να ζητά ακόμα και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης!!
Οι στιγμές είναι πραγματικά κρίσιμες και οι εξελίξεις που κυοφορούνται, είναι ικανές να καθορίσουν το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Η ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις να χαράξουν μια κοινή εθνική γραμμή αναφορικά με το χρέος.
Μια κοινή εθνική γραμμή πρέπει να χαραχθεί και σε όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα εθνικά ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, όπως είναι το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Είναι καιρός Τσίπρας και Μητσοτάκης να σταματήσουν να πετροβολούν ο ένας τον άλλο και να χαράξουν μια κοινά αποδεκτή στρατηγική σε αυτά τα θέματα.
Δεν υπάρχει ο χρόνος να ικανοποιηθεί το αίτημα του κ.Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές και πολιτική αλλαγή.
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω διχασμού όπως τη σκιαγραφεί ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να πάει την χώρα στα βράχια και σε 4ο μνημόνιο.
Αντιθέτως είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσουν τις ανέξοδες πολιτικές αντιπαραθέσεις για τη διατήρηση ή την κατάκτηση της εξουσίας και να βρουν ένα ελάχιστο πεδίο συνεννόησης.
Πλέον δεν το απαιτεί μόνο η κοινωνία αλλά και οι προκλήσεις που διαφαίνονται ολοένα και πιο απειλητικά στον ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης