Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το «εκλογές τώρα» δεν συμφέρει ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη – Πρωτίστως είναι καταστροφικό για την χώρα

Το «εκλογές τώρα» δεν συμφέρει ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη – Πρωτίστως είναι καταστροφικό για την χώρα
Τυχόν πρόωρες εκλογές θα ακυρώσουν την όποια προσπάθεια έχει δρομολογηθεί για να βγει η χώρα από την κρίση
Πολύ κουβέντα γίνεται μετά τη δημόσια παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και δεν κλείσει η β’ αξιολόγηση.
Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή δεν κρύβει καμία έκπληξη ούτε υπονοεί κάποια αλλαγή πορείας από τον πρωθυπουργό.
Αντιθέτως λέει το αυτονόητο.
Ότι δηλαδή σε περίπτωση αποτυχίας, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να παραμείνει στη θέση της και άρα οι εκλογές θα είναι το φυσικό επακόλουθο.
Το σχέδιο του Τσίπρα είναι γνωστό.
Μέλημα του είναι να κλείσει τη β’ αξιολόγηση, να πάρει τα πρώτα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, να έρθουν επενδύσεις, να αναπτυχθεί η οικονομία και με το τέλος του προγράμματος να έχει αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική σταθερότητα, ακόμα και με έξοδο στις αγορές.
Και αφού γίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές το 2019 με κύριο επιχείρημα ότι έβγαλε την χώρα από την κρίση.
Όλα αυτά αν όλα πάνε καλά.
Τι θα γίνει όμως αν το σχέδιο αυτό δεν περπατήσει;
Τι θα γίνει αν οι δανειστές ζητήσουν από τη σημερινή κυβέρνηση νέα επώδυνα μέτρα (π.χ. περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι) για να κλείσει η αξιολόγηση και η συμφωνία;
Τι θα γίνει αν οι δανειστές αποφασίσουν να παίξουν καθυστέρηση, αφήνοντας την χώρα και την κυβέρνηση να σέρνεται;
Τι θα γίνει εάν οι δανειστές επιλέξουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα με απαιτήσεις που δεν μπορεί να αντέξει ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία;
Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο Τσίπρας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της πρόωρης κάλπης ως απόρροια της στάσης των δανειστών, είναι προφανές πως ο Τσίπρας θα πάει σε σύγκρουση μαζί τους.
Εξέλιξη που ενδεχομένως να του δώσει κάποιους πόντους σε εκλογική επιρροή, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατρέψει το προβάδισμα της ΝΔ.
Και τώρα τίθεται το επόμενο ερώτημα.
Θέλει πραγματικά η ΝΔ τις πρόωρες εκλογές;
Διότι οι παραπάνω εξελίξεις σηματοδοτούν ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα θα έχουν επιστρέψει για τα καλά στην ελληνική οικονομία, η όποια πρόοδος επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα θα έχει καταστραφεί και η χώρα με την κοινωνία κατεστραμμένη θα έχει επιστρέψει στο κενό, αν όχι στο χάος.
Και όλα αυτά την ώρα που η ΕΕ θα είναι αντιμέτωπη με μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, το αποτέλεσμα των οποίων κανείς δεν μπορεί να προβλέψει χωρίς να αποκλείεται να αλλάξουν άρδην οι σημερινές ισορροπίες σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και ενώ το προσφυγικό ζήτημα θα εξακολουθεί να απειλεί να «πνίξει» κάθε είδους σχεδιασμό και οι σχέσεις με την Τουρκία διαρκώς επιδεινούμενες.
Υπό αυτές τις συνθήκες θέλει να κυβερνήσει ο κ.Μητσοτάκης;
Υπό αυτές τις συνθήκες θα καταφέρει να πείσει τον οποιονδήποτε στην Ευρώπη ή στο ΔΝΤ για την ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα;
Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορέσει να εφαρμόσει τη συμφωνία αλήθειας;
Οι απαντήσεις είναι προφανώς αρνητικές.
Η ΝΔ πρέπει να αφήσει τη ρητορική και το αίτημα «εκλογές τώρα».
Είναι προς το συμφέρον της να περιμένει τη σημερινή κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, να πάρει τις όποιες ρυθμίσεις για το χρέος, να βάλει την οικονομία σε μια σταθερή τροχιά.
Ας μη βιάζεται τόσο ο κ.Μητσοτάκης, θα έρθει η ώρα του.
Ας παραδειγματιστεί τουλάχιστον από την τύχη που έχει επιφυλάξει η κρίση στον νυν και στους προηγούμενους πρωθυπουργούς.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης