Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την χώρα αλλά και για την κυβέρνηση Τσίπρα

tags :
Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την χώρα αλλά και για την κυβέρνηση Τσίπρα
Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – Τα διφορούμενα μηνύματα των δανειστών και το μετέωρο ερώτημα των πολιτών
Μια ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει από σήμερα για το ελληνικό ζήτημα, η οποία θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και κατ’επέκταση τι θα φέρει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους, που θεωρείται και το σημείο – «κλειδί» για το τι θα επακολουθήσει στην ελληνική οικονομία.
Τα μηνύματα από τους δανειστές είναι διφορούμενα.
Ο Επίτροπος Moscovici, ο οποίος από σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα, υπογραμμίζει πως είναι η ώρα να συζητηθεί το ελληνικό χρέος, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, τονίζοντας πως «το success story που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία ικανή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».
Διαμετρικά αντίθετη είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος αφού αποκλείει το σενάριο οποιασδήποτε ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραπέμποντας για το 2018, τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει στον πάτο, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για δύο χαμένα χρόνια και επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρξουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
Πρόκειται πάντως για δύο τοποθετήσεις που απηχούν την πραγματικότητα.
Πράγματι, υπήρξαν δύο χαμένα χρόνια τόσο με τις εκλογές του 2015 όσο και με τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, τα οποία η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει και σήμερα να βρισκόταν σε καλύτερη θέση.
Πράγματι, η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα (λόγω λαθών τόσο των δανειστών όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων) αλλά πλέον είναι συνειδητό ότι η «προσαρμογή» της ήταν απαραίτητη λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Πράγματι, και παρά την όποια «προσαρμογή», απαιτούνται να γίνουν μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις και κυρίως να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος.
Πράγματι, φαίνεται πως ύστερα από 7 χρόνια ύφεσης, λιτότητας και φοροεπιδρομής είναι η ώρα που η ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι έτοιμες να γυρίσουν σελίδα και επανακτήσουν την χαμένη τους ελπίδα και προοπτική.
Ωστόσο, είναι προφανές πως ακόμα και αν ευοδωθεί το πιο θετικό σενάριο, κανείς δεν μπορεί να μιλά ακόμα για success story.
Ακόμα και αν η οικονομία επιστρέψει σε ανάπτυξη, ακόμα και αν οι αριθμοί γυρίσουν θετικά, όλη αυτή η αισιοδοξία θα αργήσει να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να βαρύνονται με υπέρμετρη φορολογία, να αναζητούν εργασία και ένα καλύτερο και ποιοτικότερο αύριο.
Παρόλο αυτά θα πρόκειται για ένα πρώτο, καθοριστικό βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα.
Την οποία όλοι την έχουμε ανάγκη.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν την κατεύθυνση.
Να αφήσουν τις ανέξοδες πολιτικές αντιπαραθέσεις και λογικές του παρελθόντος, να επικεντρωθούν στο σήμερα και να αγωνιστούν με όσες υγιείς δυνάμεις διαθέτουν για να δείξουν και να πείσουν τους πολίτες ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα, ότι πράγματι η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης