Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπροστά σε αδιέξοδο ο Τσίπρας εάν οι δανειστές «παίξουν» σκληρά – Τυχόν επιμονή για νέα μέτρα φέρνει κοντά τις εκλογές

Μπροστά σε αδιέξοδο ο Τσίπρας εάν οι δανειστές «παίξουν» σκληρά – Τυχόν επιμονή για νέα μέτρα φέρνει κοντά τις εκλογές
Όποια απόφαση και αν λάβει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που ζητηθούν επώδυνα μέτρα, θα είναι χαμένος
Μόνη ικανή συνθήκη να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές είναι είτε η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση να οδηγηθεί σε πλήρες ναυάγιο είτε να ζητηθούν νέα, επώδυνα μέτρα από την κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρει η Ελλάδα τα πρώτα μέτρα για το χρέος.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να λάβει άλλα δύσκολα μέτρα, τα οποία αυτή την φορά θα φέρουν αποκλειστικά τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεν είναι μόνο ότι δεν τα αντέχει η κοινοβουλευτική του ομάδα – παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές έχουν εκλεγεί με λίστα – ή η ήδη ρημαγμένη από τους φόρους και την ανεργία κοινωνία.
Είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Τι θα γίνει όμως αν οι δανειστές επιμείνουν και δεν κάνουν βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους;
Θα αποφασίσει ο Τσίπρας να συγκρουστεί μαζί τους, οδηγώντας την χώρα σε πρόωρες εκλογές;
Σε αυτήν την περίπτωση θα ακυρώσει ο ίδιος, θα σβήσει μεμιάς όλο του το αφήγημα, όλες τις έως σήμερα διαβεβαιώσεις του.
Ότι δηλαδή θα κλείσει την αξιολόγηση, θα πάρει την ελάφρυνση του χρέους, θα μπει στο QE της ΕΚΤ και θα αποκαταστήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται από το 2017 να εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης.
Αλλά δεν είναι μόνο ότι ακυρώνεται το πολιτικό αφήγημα του πρωθυπουργού ή ότι καταστρέφεται (για ακόμα μια φορά) η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Είναι ότι με μια τέτοια απόφαση ο Τσίπρας μάλλον γράφει το πολιτικό του τέλος.
Η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν η χώρα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές.
Η ρητορική περί αδυναμίας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων λόγω της άτεγκτης και της ακραίας στάσης των δανειστών δεν πρόκειται να πείσει ιδιαίτερα.
Όπως δεν πρόκειται να πείσει κανέναν και το επιχείρημα ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα πει «ναι σε όλα» και ότι θα υποκύψει στα αιτήματα των δανειστών.
Ή να επαναλάβει ο Τσίπρας ότι με την προσφυγή στην κάλπη επιδιώκει να πάρει μια καλύτερη συμφωνία, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2015.
Ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πραγματικά αδιέξοδο δίλημμα.
Όπου όποια απόφαση και αν λάβει, είτε προχωρήσει μπροστά είτε κάνει ένα βήμα πίσω, θα βγει χαμένος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης