Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε θέσεις μάχης οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες για να αντιμετωπίσουν τον «ιταλικό κίνδυνο»

Σε θέσεις μάχης οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες για να αντιμετωπίσουν τον «ιταλικό κίνδυνο»
Αλλαγές στα περιθώρια ασφάλισης προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις θέσεις των πελατών από την αύξηση της μεταβλητότητας
Τη σημασία του Βρετανικού δημοψηφίσματος δίνουν οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες στο επερχόμενο Ιταλικό δημοψήφισμα και σημειώνουν πως περιμένουν αυξημένη μεταβλητότητα τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα.
Έτσι προχωρούν σε αλλαγές στα περιθώρια, μειώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα μόχλευσης καλώντας παράλληλα τους πελάτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Για παράδειγμα η ETX Capital σε ενημερωτικό email σημειώνει πως «λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας που αναμένεται κατά το διάστημα γύρω από την ημερομηνία διεξαγωγής του Ιταλικού δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου, πραγματοποιούμε ορισμένες αλλαγές στις απαιτήσεις περιθωρίου».
Το δημοψήφισμα στην Ιταλία σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση έχει προσλάβει επιπλέον σημασία στον απόηχο του Βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit και την εκλογική νίκη του Donald Trump, τονίζει η εταιρεία.
Ο Matteo Renzi, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενδέχεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που χάσει στην ψηφοφορία, δημιουργώντας πολιτική αστάθεια, η οποία κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, σχολιάζει στο ενημερωτικό email που απέστειλε στους πελάτες.
«Παράλληλα, μια αρνητική ψήφος θα δημιουργούσε σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες για τη στήριξη του υπό κατάρρευση ιταλικού τραπεζικού τομέα.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, των ομολόγων και του ευρώ ενδέχεται να παρουσιάσουν χάσματα και αναμένεται να σημειώσουν υψηλότερη μεταβλητότητα κατά το διάστημα πριν και μετά το δημοψήφισμα.
Λόγω της αυξημένης πιθανότητας για την εμφάνιση μεταβλητότητας θα εφαρμόσουμε τις παρακάτω αλλαγές στα περιθώρια της βαθμίδας 1, οι οποίες θα ισχύσουν από τις 12μ.μ. (GMT) της Παρασκευής, 2 Δεκεμβρίου.
Τα νέα περιθώρια θα ισχύσουν για όλες τις ανοιχτές θέσεις».
Τα νέα περιθώρια είναι αυξημένα σημαντικά στους βασικούς δείκτες που έχουν και αυξημένη εμπορευσιμότητα.
Για παράδειγμα στον Germany 30 το περιθώριο πάει στο 1% από 0,50% που ήταν προηγουμένως.
Το ίδιο ισχύει και για το ευρωδολάριο.
Η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να δώσει μεγάλα κέρδη αλλά και μεγάλες ζημιές σε όσους συμμετέχουν στις αγορές.
Ειδικά για όσους χρησιμοποιούν πλατφόρμες που προσφέρουν υψηλή δυνατότητα μόχλευσης η μεταβλητότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στην απώλεια όλου του κεφαλαίου, γι΄ αυτό και οι ίδιες οι εταιρείες που διαθέτουν τις πλατφόρμες αυτές συστήνουν προσοχή.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης