Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα μηνύματα της έρευνας Public Issue σε Τσίπρα και Μητσοτάκη και… η λάθος κατεύθυνση

Τα μηνύματα της έρευνας Public Issue σε Τσίπρα και Μητσοτάκη και… η λάθος κατεύθυνση
Άκυρη για τους πολίτες η πολιτική διαμάχη για την αναγκαιότητα ή όχι των πρόωρων εκλογών
Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για το Νοέμβριο του 2016 μπορεί να μην είχε πρόβλεψη για την πρόθεση ψήφου αλλά περιείχε κάποια εξαιρετικά ενδιαφέροντα μηνύματα προς τον πολιτικό κόσμο.
Πρώτον, η πλειοψηφία των πολιτών (53% έναντι 45%) τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.
Άρα απορρίπτουν και όλη αυτή την καθημερινή πλέον πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναγκαιότητα ή όχι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Αλλά ακόμα και αν γίνονταν εκλογές, στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, οι περισσότεροι (52%) απαντούν καμία από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή ΝΔ (το 32% υποστηρίζει μια κυβέρνηση ΝΔ, το 14% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).
Δεύτερον, σε συντριπτικά ποσοστά οι πολίτες απορρίπτουν κατηγορηματικά το έργο τόσο της κυβέρνησης όσο όμως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το 92% δηλώνει δυσαρεστημένο από την λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ δυσαρεστημένο δηλώνει και το 84% για τη ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ είναι αντιμέτωπες με τα χαμηλότερα ποσοστά «ικανοποιημένων πολιτών» από τον Ιούλιο του 2016.
Και αν τα δύο αυτά συμπεράσματα γέρνουν σε βάρος της ΝΔ, μια και ούτε το αίτημα της για εκλογές «περνάει» στην κοινή γνώμη ούτε το προφίλ της υπερέχει ιδιαίτερα σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Η κοινωνία δηλώνει ότι νιώθει οργή/αγανάκτηση, απογοήτευση και ανησυχία/άγχος για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όταν το 88% των πολιτών υποστηρίζει πως η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 53% δηλώνει ότι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο έγινε πιο αδύνατη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Παράλληλα σε όλες τις ερωτήσεις η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υπολείπονται παντού της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.
Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τη δημοτικότητα του να είναι στον πάτο (ξεπερνά μόνο τον Π. Καμμένο και τον Ν. Μιχαλολιάκο), να υπολείπεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του Κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και γενικά να εισπράττει από παντού δυσαρέσκεια και απογοήτευση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του.
Είναι εμφανής η αποδοκιμασία στην κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αυξημένη δυσαρέσκεια απέναντι στη ΝΔ.
Οι πολίτες ζητούν από τις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις εξουσίας να αφήσουν τα μικροκομματικά συμφέροντα και τις ανέξοδες πολιτικές αντιπαραθέσεις, να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουν λύσεις που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του.
Από αυτήν την προσπάθεια βέβαια δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι πολίτες.
Οι οποίοι όταν σε συντριπτικά ποσοστά λένε ότι τα πράγματα πηγαίνουν στην λάθος κατεύθυνση, καλό είναι να αναλογιστούν και εν τέλει να καταλήξουν στο ποια είναι η σωστή κατεύθυνση και κυρίως στο πως μπορούμε να πάμε σε αυτήν.
Η περίοδος των ψευδαισθήσεων έχει τελειώσει για όλους μας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης